Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Regióny

Znalca z kauzy Veľký Slavkov právoplatne odsúdili

Foto: TASR/Lukáš Furcoň

Prípad sa týka sporu cyperskej spoločnosti Ermanno Trade and Invest Limited so Slovenským pozemkovým fondom.


Košice 10. novembra (TASR) – V pozemkovej kauze Veľký Slavkov Krajský súd v Košiciach potvrdil rozsudok košického okresného súdu, ktorý uznal obžalovaného Milana Polončáka vinným z prečinu nepravdivého znaleckého posudku. TASR o tom dnes informovala hovorkyňa Úradu špeciálnej prokuratúry Jana Tökölyová.

Okresný súd Košice I ešte vo februári tohto roka uložil znalcovi trest dva roky odňatia slobody s podmienečným odkladom na skúšobnú dobu v trvaní troch rokov, ako aj trest tri roky zákazu činnosti.

Rozsudok sa po verdikte odvolacieho súdu z 8. novembra stal právoplatný. "Toto rozhodnutie bude mať dosah aj na prerušené civilné konanie vedené na Okresnom súde v Prešove týkajúce sa zmarenia údajných investícií do pozemkov vo Veľkom Slavkove, v ktorom pôvodne Okresný súd v Poprade práve na základe tohto znaleckého posudku rozhodol v prospech cyperskej spoločnosti o odškodnení od Slovenskej republiky vo výške približne 60 miliónov eur," povedala Tökölyová.

Na základe rozhodnutia Krajského súdu Košice tak podľa jej slov sudca prešovského okresného súdu nebude môcť pri rozhodovaní o výške sumy poukazovať na predmetný znalecký posudok.

Prípad sa týka sporu cyperskej spoločnosti Ermanno Trade and Invest Limited so Slovenským pozemkovým fondom (SPF). Na základe posudku znalca Polončáka v roku 2010 popradský súd neprávoplatne priznal schránkovej firme 60 miliónov eur ako ušlý zisk.

Podľa vtedajšieho rozsudku SPF najskôr súhlasil s prevodom pozemkov vo Veľkom Slavkove, neskôr ich podstatnú časť previedol na tretie osoby. Firme AR park, ktorá na nich chcela postaviť rekreačnú zónu, tým údajne vznikla škoda v spomínanej výške. Pohľadávku neskôr previedla na spoločnosť Ermanno Trade and Invest Limited. Cyperská firma podala na SPF žaloby za zmarenú investíciu s uplatnením si náhrady vo výške približne 100 miliónov eur.