Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Regióny

Súd odsúdil Petra K. za poškodenie pamätníka na 4 mesiace podmienečne

Ilustračná snímka. Foto: TASR – František Iván

Podľa verdiktu mal Peter K. spáchať čin v noci z 20. na 21. augusta 2016 na pamiatkovo chránenom pamätníku na Námestí osloboditeľov.

Košice 25. septembra (TASR) – Okresný súd Košice I odsúdil výtvarníka a aktivistu Petra K. na podmienečný štvormesačný trest za prečin výtržníctva. Uznal ho pritom vinným za osekanie štyroch symbolov prekríženého kosáka a kladiva z pamätníka padlých sovietskych vojakov v centre Košíc. Trestný rozkaz, ktorý si dnes prevzal na pošte, zverejnil Peter K. na sociálnej sieti.

Trest odňatia slobody na štyri mesiace je s podmienečným odkladom na skúšobnú dobu jedného roka. Podľa verdiktu mal Peter K. spáchať čin v noci z 20. na 21. augusta 2016 na pamiatkovo chránenom pamätníku na Námestí osloboditeľov. Na mieste verejnosti prístupnom sa tak mal dopustiť hrubej neslušnosti s hanobením kultúrnej pamiatky. Výtvarník to odmieta. "S touto vecou nemám nič spoločné," uviedol dnes Peter K. pre TASR. Potvrdil, že jeho advokát Daniel Lipšic podá voči trestnému rozkazu odpor.

Rozhodnutie výtvarník vníma aj ako účelové v súvislosti s nadchádzajúcim pojednávaním na Okresnom súde vo Svidníku. V tejto kauze čelí obžalobe z poškodenia busty bývalého komunistického predstaviteľa Vasiľa Biľaka. Zároveň je presvedčený, že súdení by mali byť tí, ktorí preglejkové symboly komunistického režimu na pamätník umiestňujú.