Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Regióny

Súd uznal starostku za vinnú zo sprenevery, tá sa však odvolala

Súd Márte S. zakázali vykonávať funkciu starostky na tri roky, náhradu škody a výkon trestu na jeden rok jej podmienečne odložili.

Rimavská Seč 29. marca (TASR) - Okresný súd v Rimavskej Sobote uznal v stredu 28. marca starostku obce Rimavská Seč za vinnú z prečinu sprenevery. Ako TASR dnes potvrdila hovorkyňa Krajského súdu v Banskej Bystrici Nina Spurná, Márte S. zakázali vykonávať funkciu starostky na tri roky, náhradu škody a výkon trestu na jeden rok jej podmienečne odložili. Rozsudok ešte nie je právoplatný.

Prokurátor starostku obvinili z toho, že pri výkone svojej funkcie, bez predchádzajúceho rozhodnutia obecného zastupiteľstva a v rozpore so zásadami nakladania s finančnými prostriedkami obce dala pokyn, aby z obecnej kasy boli uhradené faktúry pre právnika. Platbu mal advokát dostať za to, že starostku a niekoľkých poslancov zastupoval pred Ústavným súdom SR. Spor sa týkal platnosti komunálnych volieb v roku 2006, ktoré boli vyhlásené za neplatné. "Okresný súd v Rimavskej Sobote na hlavnom pojednávaní uznal za vinnú Mártu S. z prečinu sprenevery. Uložil jej trest odňatia slobody v trvaní 12 mesiacov, ktorý podmienečne odložil na skúšobnú dobu jeden rok. Zároveň súd zakázal obvinenej vykonávať funkciu starostky obce na tri roky a náhradu škody vo výške 3138,85 eura. Rozsudok ešte nie je právoplatný, pretože starostka sa chce voči nemu odvolať," informovala Spurná.