Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

Sudca Špecializovaného trestného súdu zobral Viliama M. do väzby

Na snímke výrobná hala Euromont Topoľčany, po výbuchu zo zadnej strany. Foto: TASR/Pavol Remiaš

Prokurátor ÚŠP žiadal väzbu pre Viliama M. v súvislosti s prípadom výbuchu v spoločnosti Euromont v Topoľčanoch z roku 2009.

Banská Bystrica 3. júla (TASR) – Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Banskej Bystrici dnes podvečer rozhodol, že Viliam M. ide do väzby. Informáciu TASR potvrdila hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjáková.

Ako uviedla, dôvodom väzby je obava z možného úteku, ovplyvňovania svedkov a tiež obava, že by mohol pokračovať v trestnej činnosti. Sudca tak vyhovel všetkým trom dôvodom väzby, ktoré vo svojom návrhu požadoval prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP).

Podľa Kudjákovej Viliam M. proti vzatiu do väzby podal sťažnosť, o ktorej v najbližších dňoch rozhodne Najvyšší súd SR.

Prokurátor ÚŠP žiadal väzbu pre Viliama M. v súvislosti s prípadom výbuchu v spoločnosti Euromont v Topoľčanoch z roku 2009.

Viliama M. v utorok (30.6.) Krajský súd v Nitre oslobodil spod obžaloby za vraždu Jozefa Gudábu. Súd tak zrušil rozsudok Okresného súdu v Nitre z februára tohto roka, ktorý ho odsúdil na 11 rokov odňatia slobody nepodmienečne pre trestný čin vraždy spáchaný formou spolupáchateľstva.

Predseda senátu Krajského súdu v Nitre Stanislav Libant oslobodzujúce rozhodnutie súdu zdôvodnil tým, že nebolo jednoznačne preukázané, že obžalovaný skutok spáchal. Obvinenie bolo podľa senátu postavené len na výpovedi jediného svedka.

Po odchode Viliama M. zo súdu už pred budovou väznice na neho čakali policajti. Predviedli ho na výsluch v prípade výbuchu v topoľčianskej firme Euromont z augusta 2009. Táto kauza je poslednou, v ktorej Viliam M. čelí obvineniu. Pri explózii v topoľčianskej firme prišla jedna osoba o život, viaceré utrpeli zranenia.

Viliam M. čelil pred časom obvineniam z viacerých trestných činov. V priebehu roka 2013 ho oslobodili v prípade vraždy jeho synovca Jozefa i v prípade krádeže peňazí z nitrianskej pobočky VÚB, ku ktorej došlo v roku 1996. Zbavený bol aj obvinenia v kauze vraždy Petra Čongrádyho.