Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Pojednávanie v kauze zásahu polície v rómskej osade súd odročil

Ilustračné foto. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Obvinení Rómovia tvrdia, že policajti ich bezdôvodne a surovo zbili.

Košice 24. septembra (TASR) – Na Okresnom súde (OS) Košice I sa pôvodne malo v pondelok konať pojednávanie s Robertom R. obžalovaným pre trestný čin krivého obvinenia. Jeho prípad súvisí s kauzou policajného zásahu v rómskej osade v Moldave nad Bodvou z roku 2013. Ide o jedného zo šiestich Rómov z osady Budulovská, ktorí boli obžalovaní z krivej výpovede voči zasahujúcim policajtom.

"Obžalovaného Roberta R. zastupuje nie jeden, ale viac obhajcov. Jednému z nich neboli doručené všetky podklady, ku ktorým by sa mal vyjadriť. V dôsledku toho súd pojednávanie odročil na 15. novembra," informovala TASR hovorkyňa košického krajského súdu Anna Pančurová. Ďalšie pojednávanie v tej istej veci, ale s obžalovaným Leonardom H., je naplánované na 8. novembra.

Podľa vyhlásenia skupiny mimovládnych organizácií ide celkovo o šesť zbitých obetí policajného násilia, ktoré boli obžalované. Informovali, že okresný súd formou trestného rozkazu už uznal piatich obžalovaných Rómov za vinných zo spáchania trestných činov krivého obvinenia, krivej výpovede a krivej prísahy voči policajtom. "Advokáti obžalovaných podali voči rozkazom odpory poukazujúce na mnohé závažné rozpory a chyby vo vyšetrovaní," informovali mimovládne organizácie Equity, ERRC – Európske centrum pre práva Rómov, ETP Slovensko, Amnesty International Slovensko a Centrum pre výskum etnicity a kultúry (CVEK). Koalícia týchto mimovládok uviedla, že naďalej znepokojene sleduje vývoj po ukončení vyšetrovania represívno-pátracej akcie v osade Budulovská v Moldave nad Bodvou. Vyšetrovanie zásahu podľa nich nebolo dôsledné a nezávislé a dodnes nedošlo k vyvodeniu trestnoprávnej zodpovednosti voči príslušníkom polície, ktorí zásah naplánovali a realizovali.

Obvinení Rómovia tvrdia, že policajti ich bezdôvodne a surovo zbili. Podľa inšpekcie Ministerstva vnútra (MV) SR, ktorá zásah z roku 2013 preverovala, policajti v rómskej osade neprekročili zákon.