Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Súd sa prievalom v bani v Novákoch bude zaoberať v júni

Baňa v Novákoch, archívne foto Foto: TASR/Pavol Remiaš

Vyšetrovanie komisií dospelo k záveru, že hlavnou príčinou prievalu v Novákoch boli nepriaznivé geologické faktory pôsobiace v nadloží uhoľného sloja.

Prievidza 6. apríla (TASR) - Prehrávaním záznamov telefonických hovorov na dispečing pokračovalo dnes na Okresnom súde v Prievidzi hlavné pojednávanie s obžalovanými v kauze tragického prievalu v bani v Novákoch. Súd sa kauzou bude najbližšie zaoberať v júni, informoval TASR hovorca súdov v Trenčianskom kraji Roman Tarabus.

"Hlavné pojednávanie odročil sudca na 19. júna, kedy bude pokračovať s oboznamovaním prítomných s nahrávkami," povedal Tarabus.

Obžalovaní z prečinu všeobecného ohrozenia v kauze uvedeného prievalu v nováckej bani sú štyria riadiaci pracovníci Hornonitrianskych baní Prievidza - Dalibor R., Karol D., Jozef H. a Stanislav V., ktorým v prípade dokázania viny hrozí trest odňatia slobody na štyri až desať rokov. Obžaloba im okrem iného kladie za vinu, že napriek tomu, že niekoľko dní pred tragédiou dochádzalo k prítokom vody na predmetný úsek a dva dni pred prievalom boli na tomto mieste, nevyhodnotili tieto prívaly vody ako príznaky prievalu, nevykonali potrebné opatrenia a vec neoznámili Obvodnému banskému úradu v Prievidzi.

Vyšetrovanie komisií dospelo k záveru, že hlavnou príčinou prievalu v Novákoch boli nepriaznivé geologické faktory pôsobiace v nadloží uhoľného sloja. V jednom prípade sa však zistilo aj porušenie zákona a desiatich ďalších banských predpisov, ktoré spočívali v nesprávnom zhodnotení situácie riadiacich pracovníkov. Okrem iného neboli realizované dva plánované vrty v nadloží dobývaného poľa. Tieto porušenia podľa odborníkov ovplyvnili rozhodovací proces pri riešení krízovej situácie v postihnutom stenovom porube, avšak priamo neovplyvnili príčiny a priebeh prievalu.

K prievalu došlo 16. novembra 2006 v ranných hodinách v siedmom ťažobnom poli. Rozbahnené nadložné íly zasiahli stenový porub a prístupové chodby. V blízkosti postihnutého porubu sa v tom čase nachádzalo 11 baníkov, siedmim z nich sa podarilo uniknúť, ale štyria zostali pod závalom a zahynuli. Boli to Jozef Nečey, Milan Zrnek, Vladimír Ondrejka a Pavol Papaj.