Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Začalo sa pojednávanie kauzy s Eleonórou K. a košickým exekútorom

Košická podnikateľka Eleonóra M. Foto: TASR

Pojednávanie sa malo začať už pred dvoma rokmi, pre rôzne dôvody sa viackrát odročilo.

Košice 1. marca (TASR) - Na Okresnom súde Košice II sa vo štvrtok začalo hlavné pojednávanie vo veci trestného činu skrátenia dane a poistného formou spolupáchateľstva, z ktorého sú obžalovaní Košičania Eleonóra K., známa z televíznych reality show, a súdny exekútor Karol M. Pojednávanie sa malo začať už pred dvoma rokmi, pre rôzne dôvody sa viackrát odročilo.

V kauze ide podľa obžaloby o vyhotovenie fiktívnych faktúr za tri mesiace roku 2013 a uplatnenie neoprávneného odpočtu DPH na daňovom úrade. Celková škoda predstavuje viac ako 18.000 eur. Predmetom fakturácie bolo poradenstvo pre obžalovaného exekútora a jeho dcéru, taktiež súdnu exekútorku, spolu v počte zhruba 900 hodín, ktoré mala poskytovať Eleonóra K., konateľka firmy Nora Mojsejová Fashion - OLS, s.r.o. Faktúry mala vyhotoviť po dohode s obžalovanou účtovníčka tejto firmy Helena D., ktorá už bola v kauze odsúdená v rámci uzavretej dohody o vine a treste.

Obaja obvinení vinu odmietajú. Exekútor Karol M. pred súdom konštatoval, že k poradenstvu, na ktoré boli vystavené pravdivé účtovné doklady, jednoznačne došlo. "Nemožno hovoriť o skrátení dane, nakoľko zaúčtovanie týchto dokladov na oboch stranách znamená nulový vzťah k štátnemu rozpočtu," konštatoval. Poradenstvo bolo podľa neho poskytované rôznou formou – na osobných stretnutiach, telefonicky, faxom, vypracovaním písomného materiálu, ústnymi alebo písomnými analýzami a podobne. Argumentoval, že predložil balík materiálov s výstupmi z poradenstva s hmotnosťou 4,5 kilogramu, avšak prokuratúra sa tým nezaoberala a nie je to ani súčasťou trestného spisu.

Prokurátor sa v rámci výsluchu chcel obžalovaného exekútora pýtať na predmet poradenstva jednotlivých faktúr. Vzhľadom na ich počet a to, že obžalovaná Eleonóra K. prišla na súd počas práceneschopnosti potvrdenej lekárom, sudkyňa napokon po návrhu obhajoby odročila pojednávanie na jún.

Prvé pojednávanie v tejto kauze sa malo konať ešte v januári 2016, odložilo sa pre zlý zdravotný stav obžalovanej. Ďalší odklad spôsobil okrem iného úraz hlavy obžalovaného na začiatku minulého roka. Práceneschopnosťou zdôvodnil obvinený exekútor svoju neprítomnosť na súde aj vlani v decembri.