Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Regióny

Zo súsošia Moyses-Kuzmány urobili Cyrila a Metoda

Na snímke pohľadnica Banskej Bystrice s pamiatkami. Foto: TASR/Reprofoto

Nepríjemný omyl urobil vydavateľ, ktorý robí pohľadnice slovenských miest.

Banská Bystrica 23. júla (TASR) – Nepríjemný omyl sa nechtiac "podaril" vydavateľovi, ktorý robí pohľadnice slovenských miest. Na pohľadnici mesta Banská Bystrica, na ktorej sú vyobrazené historické a kultúrne pamiatky, premenovala súsošie katolíckeho biskupa Štefana Moysesa a evanjelického kňaza Karola Kuzmányho na sochy vierozvestov Cyrila a Metoda.

Počas letnej turistickej sezóny dovolenkári spoznávajú mestá i obce Slovenska a často si na pamiatku kúpia aj pohľadnicu. Pozornému oku jedného z nich neušlo, že na banskobystrickej je chybné pomenovanie bronzového súsošia. TASR preto oslovila vydavateľa pohľadníc, či o chybe vie, prípadne či neuvažuje o ich stiahnutí z predaja.

"Veľmi nás to mrzí a úprimne sa ospravedlňujeme. O tejto chybe sme nevedeli, ďakujeme, že ste nás na to upozornili," konštatoval dnes pre TASR vydavateľ a grafik Ivan Bella.

"Pohľadníc Banskej Bystrice sme robili asi päť druhov, v náklade okolo 3000 kusov. Všetky sú už vypredané, čiže aj keby sme chceli, nemáme ich ako stiahnuť z predaja. Pri pomenovávaní pamiatok sme vždy veľmi opatrní, dávame si na to pozor a overujeme to, napríklad v mestských infocentrách," zdôraznil.

Príprava novej série

Na snímke zadná strana pohľadnice Banskej Bystrice s pomenovanými pamiatkami. Namiesto súsošia katolíckeho biskupa Štefana Moysesa a evanjelického kňaza Karola Kuzmányho je napísaná socha Cyrila a Metoda.
Foto: TASR/Reprofoto
V súčasnosti pripravujú novú sériu pohľadníc Banskej Bystrice a ako Bella tvrdí, "určite si dáme pozor".

"Ročne robíme tisíce pohľadníc celého Slovenska, za posledných 15 rokov je to druhá chyba. Ešte raz, veľmi nás to mrzí," dodal Bella.

Ekumenické súsošie významných dejateľov Banskej Bystrice Moyses – Kuzmány slávnostne odhalili v roku 2005 na Moysesovom námestí v centre mesta. Je v nadživotnej veľkosti a postavy vystupujú priamo z dlažby. Obe spája oblúk v tvare šálu, ktorý symbolizuje národnú a ekumenickú jednotu Slovákov.

Ako uvádza Informačné centrum Banskej Bystrice, Štefan Moyses bol katolícky biskup, ktorý pôsobil aj v banskobystrickej diecéze. Výrazne prispel k rozvoju miestneho katolíckeho gymnázia, z ktorého sa šírilo vzdelanie v slovenskom jazyku. Na valnom zhromaždení Matice slovenskej v Martine ho 4. augusta 1863 zvolili za prvého predsedu. Na tom istom sneme zvolili evanjelického kňaza Karola Kuzmányho za podpredsedu tejto celonárodnej kultúrnej inštitúcie.