Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Regióny

Súťaž Betlehemy Babej hory chce oživiť regionálne tradície

Ilustračné foto. Foto: TASR/František Iván

Do súťaže sa môžu zapojiť ľudia z celého Slovenska.


Zubrohlava 9. novembra (TASR) - Pripomenúť si a zachovať tradície v regióne je cieľom štvrtého ročníka súťaže Betlehemy Babej hory, ktorú organizuje občianske združenie (OZ) Zubor z obce Zubrohlava. Do súťaže sa môžu zapojiť ľudia z celého Slovenska.

Súťaž vychádza z tradícií na Orave. "Niečo podobné sme videli na návšteve Poľska. Vtedy sme si uvedomili, že takéto tradície máme aj my a bolo by dobré obnoviť ich. Vždy v advente vyrábali chlapci betlehemy a po domácnostiach predvádzali rôzne betlehemské hry," vysvetlila predsedníčka OZ Zubor Eva Kurjaková. Betlehemy musia byť vyrobené vlastnoručne z ekologických materiálov.

"Žijeme v Beskydách, kde najvyšší vrch je Babia hora. Preto uprednostníme betlehemy s pozadím Babej hory, aby si každý uvedomil, že je to na severe, za Oravskou priehradou,"
opísala druhotný cieľ súťaže, ktorým je dostať sa do povedomia ľudí žijúcich mimo regiónu.

V súťažnom betleheme musí byť Panna Mária, svätý Jozef, Ježiško, traja králi a aspoň dve zvieratká, vyrobené tiež vlastnoručne. Na ich zhotovenie možno použiť rôzne techniky napríklad vyšívanie, háčkovanie, modelovanie, drôtovanie, maľovanie, šitie a podobne. Uzávierka súťaže je 11. decembra. Vernisáž sa uskutoční v sobotu 12. decembra o 13.00 h. Hneď na druhý deň bude výstava vyhodnotená. Vyhodnotenie bude sprevádzať jarmok remeselníkov spojený s predajom vianočných darčekov.