Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Regióny

Súťažná debata stredoškolákov bola o zastúpení Rómov v parlamente

Počas uplynulého víkendu sa v Piešťanoch zišlo 150 stredoškolákov zo západného a stredného Slovenska v rámci 2. regionálneho turnaja, organizovaného Slovenskou debatnou asociáciou. Foto: Michal Adam

Hlavnou tézou bola otázka, či by malo byť aspoň päť poslaneckých mandátov v Národnej rade SR vyhradených pre príslušníkov rómskej menšiny.

Piešťany 3. decembra (TASR) - O otázke, či by pomohlo Rómom väčšie zastúpenie ich menšiny v parlamente, ako aj o ďalších, súťažne debatovalo počas uplynulého víkendu v Piešťanoch 150 stredoškolákov zo západného a stredného Slovenska v rámci 2. regionálneho turnaja, organizovaného Slovenskou debatnou asociáciou (SDA).

Hlavnou tézou bola otázka, či by malo byť aspoň päť poslaneckých mandátov v NRSR vyhradených pre príslušníkov rómskej menšiny. Spomedzi 45 tímov si na turnaji počínal najlepšie tím bratislavského Gymnázia C. S. Lewisa, v zložení Peter Janiš, Andrej Hano a Zuzana Bútorová. Janiš nazbieral aj najviac individuálnych rečníckych bodov a stal sa tak najlepším rečníkom podujatia.

Podľa pravidiel stoja v debate oproti sebe dva tímy, súhlasný a nesúhlasný, zložené z troch rečníkov. Predmetom diskusie je vopred zadané kontroverzné tvrdenie, resp. téza, ktorú sa snaží súhlasný tím pred panelom nezaujatých a akreditovaných rozhodcov obhájiť a nesúhlasný vyvrátiť.

"SDA sa výberom téz snaží privádzať študentov k dôležitým spoločenským otázkam. Debata je len nástrojom ako to dosiahnuť. Diskutéri sa totiž v rámci prípravy na pomerne konkrétny problém stretnú aj s jeho kontextom. Záber je tak širší, ako by sa na prvý pohľad zdalo," vysvetlil proces a dôležitosť vyberania téz Matej Kohár, člen Výboru pre tézy SDA. Druhé pokračovanie regionálneho turnaja Západ-Stred sa uskutočnilo na Gymnáziu Pierra de Coubertaina v Piešťanoch.

TASR informoval hovorca SDA Michal Adam.