Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

SV. ANTON: Múzeum pripravilo pre návštevníkov niekoľko noviniek

Na snímke zaplnené nádvorie svätoantonského kaštieľa, archívne foto Foto: TASR/Jozef Ďurník

. Návštevníci, ktorí do kaštieľa zavítajú, si môžu pozrieť, ako vyzerala v minulosti izba komornej, či oratórium, v ktorom pri svätých omšiach sedával bulharský cár Ferdinand Coburg.

Svätý Anton 21. apríla (TASR) - Múzeum vo Svätom Antone pripravilo na začiatku tohtoročnej letnej sezóny hneď niekoľko noviniek. Návštevníci, ktorí do kaštieľa zavítajú, si môžu pozrieť, ako vyzerala v minulosti izba komornej, či oratórium, v ktorom pri svätých omšiach sedával bulharský cár Ferdinand Coburg.

"Všetky tieto novinky sú už sprístupnené, takže návštevníci ich uvidia v rámci prehliadky,"
uviedla Jana Slaná z múzea. V izbe komornej sa napríklad dozvedia zaujímavosti zo života komorných, akú veľkú posteľ mali, ako bola izba voľakedy zariadená a či mala komorná vo svojej izbe aj miesto na základné hygienické potreby.

Počas prehliadky kaštieľa je možné vidieť aj barokovú kaplnku, v ktorej sú originálne fresky z polovice 18. storočia. Po prvý raz v múzeu zároveň sprístupnili miestnosť, tzv. oratórium, kde pri svätých omšiach sedával bulharský cár Ferdinand Coburg.

"Nezabudli sme ani na milovníkov poľovačiek. Poľovnícka expozícia sa začína po novom - slávnostne prestretým stolom. Panstvo si po love doprialo kvalitného moku a výborného jedla, servírovaného na tanieroch s výjavmi z poľovačiek," dodala Slaná s tým, že miestnosti dominuje trofej presláveného partizánskeho jeleňa.