Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Svet zdravia by mohol topoľčiansku nemocnicu prevziať čoskoro

Nemocnica Topoľčany. Foto: TASR

Akciová spoločnosť Svet zdravia patrí do skupiny Penta Investments.

Nitra 22. marca (TASR) – Konečná dohoda o prevzatí krajskej nemocnice v Topoľčanoch akciovou spoločnosťou Svet zdravia by mohla vzniknúť už v priebehu niekoľkých týždňov. Podľa slov predsedu Nitrianskeho samosprávneho kraja (NSK) Milana Belicu prebiehajú takmer rok trvajúce rokovania o osude nemocnice veľmi intenzívne. „My pristupujeme k tomuto problému zodpovedne, aj keď sme z hľadiska rozhodnutia súdu samozrejme v slabšej pozícii, lebo je tam prehratý súdny spor. Ale myslím si, že sa rokuje veľmi seriózne, takže by sme to chceli uzatvoriť možno v apríli, najneskôr máji. Uvidíme, máme v najbližších dňoch naplánované ďalšie spoločné stretnutie,“ uviedol Belica.

Nemocnicu v Topoľčanoch by tak už v priebehu niekoľkých týždňov mohla začať prevádzkovať akciová spoločnosť Svet zdravia, patriaca do skupiny Penta Investments. Spoločnosť je strategickým partnerom súkromnej firmy medisimo, s. r. o., z Galanty, ktorá si na prenájom topoľčianskej nemocnice robí nárok na základe nájomnej zmluvy, ku ktorej sa dostala v konkurznom konaní. Aj keď NSK túto nájomnú zmluvu vypovedal ešte v roku 2009, Najvyšší súd SR v roku 2012 rozhodol, že je naďalej platná. Topoľčiansku nemocnicu dnes spolu s nemocnicou v Leviciach spravuje nezisková organizácia Nemocnice s poliklinikami (NsP) zriadená NSK, ktorému obe zdravotnícke zariadenia patria.

Ako pred časom uviedol podpredseda NSK Juraj Horváth, zmluva medzi krajom a novým prevádzkovateľom nemocnice v Topoľčanoch by sa mohla schvaľovať už tento mesiac. Na marcové zasadnutie krajského parlamentu sa však napokon neodstala, pretože sa stále rokuje o urovnaní doterajších záväzkov a pohľadávok, o nájomnej zmluve a ďalších majetkových a právnych náležitostiach. „V prípade, že budú schválené, otvorí to priestor pre to, aby boli zmluvy podpísané a nastúpi nový prevádzkovateľ topoľčianskej nemocnice,“ vysvetlil ešte vo februári Horváth.

Svet zdravia vykonáva v topoľčianskej nemocnici už niekoľko mesiacov audit. Zdravotnícke zariadenie si chce prenajať na 20 rokov, počas ktorých tu chce preinvestovať okolo sedem miliónov eur. Prvé investície by mali smerovať do komplexnej rekonštrukcie operačných sál, nemocničných budov, tepelného hospodárstva a do modernizácie informačnej infraštruktúry a techniky. Podľa Belicu je dôležité, aby sa kraj s novým nájomcom dohodol a nemocnica mohla normálne fungovať. „Investor tam chce investovať relatívne veľké peniaze a my investovať nemôžeme, aj keď máme peniaze. To je ten paradox, že kraj má peniaze, ale z hľadiska dosahov súdnych rozhodnutí investovať nemôže. Takže potrebujeme aj my veľmi rýchlo túto vec dať do poriadku a zmluvne ju ošetriť,“ skonštatoval Belica.

Podobné problémy ako s nemocnicou v Topoľčanoch bude možno musieť NSK už čoskoro riešiť aj v prípade nemocnice v Leviciach. Aj tu okresný súd rozhodol, že nájomná zmluva, ktorú kraj vypovedal v roku 2009, je naďalej platná. Levickú nemocnicu si však zatiaľ prenajať nechce nikto. „Celé sa to dotýka inštitúcie, ktorú máme zriadenú na správu nemocníc, teda neziskovej organizácie Nemocnice s poliklinikami. Pokiaľ dôjde k odčleneniu topoľčianskej nemocnie, tak to bude menšia inštitúcia a bude sa zaoberať len zdravotníckym zariadením v Leviciach. Pretože tu, na rozdiel od Topoľčian, zatiaľ nie je žiadna ponuka ani žiadny výstup takého charakteru, že niekto má o levickú nemocnicu záujem. A nám to vôbec nevadí. Pokiaľ by padlo také rozhodnutie, že to budeme spravovať my, tak to budeme spravovať. Máme na to aj kapacity, máme na to aj peniaze, takže to nie je žiadny problém,“ povedal Belica.