Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Regióny

Dnes je svetový deň mokradí, ich význam priblíži viacero podujatí

Ilustračné foto. Rybničná sústava, ktorá sa rozprestiera na ploche niekdajších mokradí a močiarov pri obci Košarovce, v okrese Humenné, patrí k najvýznamnejším producentom násadových rýb na východe Slovenska. Foto: TASR/Tomáš Doboš

Mokrade majú medzinárodný význam predovšetkým pre biotopy vodného vtáctva, ktorý podpísali v roku 1971 v iránskom meste Ramsar (Ramsarská konvencia).

Bratislava 2. februára (TASR) - Dnešný Svetový deň mokradí pripomína v envirororezorte viacero podujatí zameraných predovšetkým na školopovinné deti. Mottom tohtoročných akcií sú Mokrade pre našu budúcnosť. Mokrade sú totiž domovom pre vyše 100.000 sladkovodných druhov živočíchov a rastlín, čistia vodu a filtrujú z nej nebezpečné odpadové látky. Dopĺňajú zásoby podzemnej vody ako dôležitého zdroja pitnej vody pre ľudstvo.

Ministerstvo životného prostredia (MŽP) pripravilo v átriu hlavnej budovy v Bratislave výstavu s názvom Život vtákov Podunajska. Oddnes do 2. marca bude aj premietanie filmov, ktoré sa snažia priblížiť krásu a úžitky mokradí.

K oslavám Svetového dňa mokradí sa pripájajú aj rezortné organizácie Štátna ochrana prírody SR, Slovenská agentúra životného prostredia a Výskumný ústav vodného hospodárstva. Správa Národného parku Slovenský raj pripravila pre žiakov základných a stredných škôl počas februára a marca sériu besied nazvaných Mokrade Slovenska. Správa Národného parku Nízke Tatry zase školákom ponúkne exkurzie k chráneným mokradiam v lokalitách Pohorelá a Telgárt. Správa Národného parku Veľká Fatra zorganizuje besedy na tému mokradí pre školy v regióne Turca.

Pre verejnosť a školy bude oddnes v Krajskom kultúrnom stredisku v Žiline otvorená výstava Druhy európskeho významu na Slovensku, ktorá prostredníctvom textu a unikátnych fotografií vysvetlí problematiku sústavy chránených území Natura 2000 a predstaví druhy rastlín a živočíchov žijúcich v tečúcich a stojatých vodách. Do 31. marca bude tiež v Stredisku environmentálnej výchovy v Spišskej Novej Vsi sprístupnená výstava Mokrade okolo nás.

Interaktívnu výstavu Voda je život budú môcť záujemcovia navštíviť od polovice marca až takmer do konca októbra 2015 v priestoroch Detského múzea v Bratislave. Výstava bola súčasťou projektu Európskej únie LIFE realizovaného do roku 2013 a spolufinancovaného Ministerstvom životného prostredia SR.

Myšlienka Svetového dňa mokradí vznikla pri oslavách 25. výročia podpisu Dohovoru o mokradiach. Mokrade majú medzinárodný význam predovšetkým pre biotopy vodného vtáctva, ktorý podpísali v roku 1971 v iránskom meste Ramsar (Ramsarská konvencia).

TASR informoval odbor komunikácie MŽP SR.