Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Regióny

Svetový deň sprievodcov oslávia mestá na Spiši prehliadkami

Zasnežená severná strana Námestia svätého Egídia v Poprade, ilustračné foto Foto: TASR/Oliver Ondráš

Poprad a Spišská Nová Ves pre účastníkov podujatia pripravili bezplatné prehliadky kostolných veží, kostolov či námestí.

Spišská Nová Ves 20. februára (TASR) – Svetový deň sprievodcov, ktorý pripadá na sobotu 20. februára, sa bude na Spiši konať v Poprade a v Spišskej Novej Vsi. Obe mestá pre účastníkov podujatia pripravili bezplatné prehliadky kostolných veží, kostolov či námestí.

Svetový deň sprievodcov sa na Slovensku koná pravidelne od roku 2004. "Tento rok sme sa do tejto akcie zapojili aj my. Prispeli sme k zviditeľneniu nášho mesta a zaradili sme sa k ďalším slovenským mestám, ktoré boli už do tejto akcie zapojené počas minulých rokov," uviedla Bibiana Bochňová z Turistického informačného centra v Spišskej Novej Vsi. V meste pre návštevníkov pripravili výstup na najvyššiu kostolnú vežu na Slovensku v Kostole Nanebovzatia Panny Márie. Tento výstup bude prebiehať o 10. a 12. hodine. V čase medzi výstupmi je pre širokú verejnosť pripravená aj prehliadka mesta so sprievodcom. "Výstupy na vežu, aj prehliadka mestom budú pre návštevníkov bezplatné. Vstupenky si je potrebné vyzdvihnúť v Turistickom informačnom centre," doplnila Bochňová.

Bezplatné prehliadky Kostola sv. Egídia a priľahlého námestia si budú môcť návštevníci vychutnať aj v Poprade. Mestská informačná kancelária v podtatranskom meste pripravila pre návštevníkov prehliadky v troch rôznych časoch, o 12., 13. a 14. hodine. Zraz záujemcov je priamo v priestoroch informačnej kancelárie, ktorá sídli na námestí. Cieľom podujatia je predstaviť širokej verejnosti históriu a súčasnosť zaujímavých miest, ale aj prácu sprievodcov a ich osvetu.