Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Regióny

Svidník posilňuje sociálnu pomoc pre odkázaných

Ilustračná fotografia, Svidník Foto: Facebook

V minulom roku mesto poskytlo 41 jednorazových finančných výpomocí v celkovej výške 1950 eur. Zároveň samospráva prispela 125 seniorom na stravu formou stravných lístkov celkovou sumou 8017 eur.

Svidník 23. januára (TASR) – Medzi priority svidníckej radnice patrí cielená pomoc sociálne slabším obyvateľom a dôchodcom. V minulom roku mesto poskytlo 41 jednorazových finančných výpomocí v celkovej výške 1950 eur. Zároveň samospráva prispela 125 seniorom na stravu formou stravných lístkov celkovou sumou 8017 eur.

Hovorkyňa mesta Kristína Tchirová uviedla, že pri poskytovaní sociálnych služieb sa v prvom rade zameriavajú na sociálne najslabšie skupiny obyvateľstva, ako sú rodiny s nezaopatrenými deťmi, zdravotne postihnutí občania a dôchodcovia s nízkymi príjmami. Najväčší rozsah predstavuje poskytovanie opatrovateľskej služby, ktorú využíva 48 ľudí. Ide o terénnu sociálnu prácu, ktorú vykonáva 22 opatrovateliek priamo v domácnostiach prijímateľov.

„Seniori, ktorí využívajú opatrovateľskú službu, si svoje opatrovateľky mimoriadne chvália a preto sme pokojní, že starší a osamelí občania majú pri sebe človeka, ktorý im dokáže pomôcť s hygienou, domácimi prácami, s úkonmi na úradoch alebo u lekára. Je to mimoriadne dôležitá služba, ktorú chce mesto Svidník dlhodobo podporovať,"
uviedol primátor Svidníka Ján Holodňák.

Od rok 2016 do apríla 2018 je táto služba finančne podporená z národného projektu Podpora opatrovateľskej služby. Mesto na výkon opatrovateľskej služby celkom získalo 306.180 eur. Predtým túto službu mesto hradilo zo svojich zdrojov. Svidnícka samospráva sa preto uchádza o podporu na opatrovateľskú službu aj na ďalšie obdobie.

Mesto Svidník je úspešné aj vo využívaní inštitútu osobitného príjemcu dávky v hmotnej núdzi a príspevku k dávke oprávnených osôb pre 74 rodín. Mesto tiež zabezpečuje pre 98 detí uplatnenie príspevku na stravu.