Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Regióny

VIDEO:Rezort vnútra rozšíri výrobu okien v štátnom podniku vo Svidníku

Slávnostné otvorenie štátneho podniku na výrobu plastových okien pre potreby rezortu ministerstva vnútra SR za účasti podpredsedu vlády a ministra vnútra SR Roberta Kaliňáka vo Svidníku z 9. februára 2016. Foto: TASR – Milan Kapusta

Ministerstvo vnútra SR chce zriadiť ďalšie štátne podniky nielen na výrobu plastových okien, ale zvažuje aj drevovýrobu.

Svidník 31. augusta (TASR) – Ministerstvo vnútra (MV) SR rozšíri výrobu plastových okien v podniku vo Svidníku. V podniku od februára tohto roka vyrábajú okná pre potreby rezortu vnútra.

Mesto hodnotí tento pilotný projekt po pol roku fungovania pozitívne. Podľa slov primátora Svidníka Jána Holodňáka vítajú v regióne s 17,5-percentnou nezamestnanosťou každé pracovné miesto. Chcú preto, aby sa výroba rozšírila a rezortu vnútra ponúknu väčší objekt na výrobnú prevádzku.

"Ministerstvo vnútra vlastní pozemok pri kúpalisku, ktorý mal slúžiť niekedy na výstavbu novej budovy pre Policajný zbor. Vyzerá to tak, že tá výstavba sa realizovať nebude, lebo súčasná kapacita postačuje. Súkromný investor vlastní budovu nad budovou Červeného kríža, ktorú by sme chceli zameniť za tento pozemok. Touto zámenou by sme získali priestor pre rozšírenie výroby plastových okien. Verím, že k tejto dohode dôjde," uviedol pre TASR Holodňák.



Podľa riaditeľa tlačového odboru MV SR Ivana Netíka vo svidníckom podniku v súčasnosti pracuje 15 ľudí s priemerným platom vyše 600 eur. Aktuálne vyrábajú a montujú okná na budove Okresného riaditeľstva Policajného zboru vo Svidníku.

Ako potvrdil podpredseda vlády a minister vnútra SR Robert Kaliňák, výrobu vo Svidníku chcú rozšíriť na dvoj a trojzmennú prevádzku.

"Ak nám mesto poskytne lepšie priestory, bude to ešte jednoduchšie. Tých zákazok vie byť obrovské množstvo. Nielen, že je to pre nás ekonomický výhodné, ale poskytujeme aj dobrú prácu. Myslím si, že aj pre ľudí je to záruka stability platenia všetkých odvodov a slušný prístup zamestnávateľa. Sme naozaj radi a budeme tento projekt v najbližšom období určite rozširovať. Pri všetkých rekonštrukciách, ktoré ideme robiť, sme zistili, že kapacitne zásadným spôsobom nestíhame, takže tú výrobu bude treba rozšíriť,“ vysvetlil Kaliňák.

Ministerstvo vnútra chce zriadiť ďalšie štátne podniky nielen na výrobu plastových okien, ale zvažujú aj drevovýrobu. "Tá by mala smerovať do typických regiónov ako je okres Revúca, alebo Poltár. Pozreli sme si priestory v Málinci, Kokave nad Rimavicou a Utekáči, to je taká druhá časť. Je evidentné, že aj výrova okien musí ešte pribudnúť v niektorých z regiónov. Ak môžeme, ako štát, otvoriť nejaké pracovné miesta v regiónoch, kde je problém s prácou, tak to určite radi urobíme," dodal Kaliňák.