Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Regióny

Zariadenie pre seniorov Atrium vo Svidníku plánuje zvýšiť kapacitu

Ilustračné foto. Foto: TASR - Pavol Ďurčo

Regionálny príspevok v objeme 150.000 eur je prvá pomoc.

Svidník 18. septembra (TASR) – O možnostiach podpory a rozšírení kapacity hovorili na utorňajšom stretnutí vo Svidníku zástupcovia zariadenia pre seniorov Atrium s podpredsedom vlády pre investície a informatizáciu Richardom Rašim (Smer-SD).

"Toto zariadenie je špecifické aj tým, že je zaradené medzi žiadateľov o regionálny príspevok a je naň vyhradených podľa toho, ako sa to rozhodlo tu v akčnom výbore, 150.000 eur, aby pobytovú kapacitu pre klientov pobytovej časti dokázalo zvýšiť na dvojnásobok."

"Regionálny príspevok v objeme 150.000 eur je prvá pomoc. Tá sa dá zrealizovať relatívne skoro a pokiaľ sa bude zariadenie rozvíjať aj naďalej, tak aj táto forma pomoci sa dá zopakovať, pretože v súčasnosti sú regionálne príspevky vyhradené, ale nečerpajú sa v takej miere, koľko finančných prostriedkov na nich je,"
uviedol Raši.

Ďalšie formy pomoci sú podľa jeho slov možno trocha komplikovanejšie a nie sú také rýchle. "Sú však rozličné výzvy z európskych fondov, ale prijímateľ sa musí do toho napasovať. Ďalšou možnosťou pomoci sú rozličné programy na podporu zamestnanosti. Aj tu chceme pomôcť najmä informačne a nájsť pre zariadenie všetky možné zdroje financovania," vysvetlil Raši.

"Teraz som sa dozvedela, že peniaze z regionálneho príspevku máme schválené. Je to pre mňa novinka a neviem, kde to doteraz viazlo, lebo dva roky sa usilujeme a žiadame o nejakú pomoc a doposiaľ nám nebolo vyhovené. My sme maximálne pripravení, máme spracovanú projektovú dokumentáciu, vydané stavebné povolenie, takže keď prídu peniaze, ihneď realizujeme stavbu.

Môj predpoklad je, že v priebehu budúceho roka už vieme umiestňovať ďalších klientov a vytvárať nové pracovné miesta,"
povedala riaditeľka neziskovej organizácie Atrium Adriána Gmitterová.

V súčasnosti zamestnávajú 40 ľudí. "Je tu kapacita ešte na umiestnenie 40 klientov a z toho nám vychádza 20 ďalších pracovných miest. Na konci celého projektu nášho centra bude 60 novovytvorených pracovných miest," skonštatovala Gmitterová s tým, že kapacitu zariadenia naplnili počas troch mesiacov od otvorenia a v poradovníku majú ďalších 70 čakateľov o umiestnenie.

Ako povedala, fungujú dva a pol roka a počas toho sa im podarilo získať šesť opatrovateliek, ktoré v minulosti pracovali v zahraničí. "Nesmierne si to vážim, lebo prišli zo zahraničia, priniesli nový pohľad na starostlivosť, nové nápady, podnety, takže je to pre nás veľký bonus," dodala Gmitterová.