Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Regióny

Sviečkový pochod B. Bystricou upriamuje pozornosť na ľudí s autizmom

SR Banská Bystrica pochod modrá autizmus BBXSviečkový pochod Banskou Bystricou upriamuje pozornosť na ľudí s autizmomNa snímke na modro vysvietený mestský hrad Barbakán počas „modrého“ pochodu v rámci Svetového dňa povedomia o autizme v Banskej Bystrici v utorok 2. apríla 2024. Symbolickým modrým svetlom sa za tmy rozsvietia dominanty ako Hodinová veža, historická radnica, mestský hrad Barbakán či Pamätník SNP. Foto: TASR - Ján Krošlák

Občianske združenie SPOSA sa v poslednom období rozšírilo o odborníkov a dobrovoľníkov zaoberajúcich sa autistickým spektrom a neurodiverzitou.

Banská Bystrica 2. apríla (TASR) - Pri príležitosti Svetového dňa povedomia o autizme sa v utorok od 19.00 h koná sviečkový pochod "modrou" Banskou Bystricou. Symbolickým modrým svetlom sa za tmy rozsvietia dominanty ako Hodinová veža, historická radnica, mestský hrad Barbakan či Pamätník SNP. Majú upriamiť pozornosť verejnosti na závažnú vývinovú poruchu, ktorá ovplyvňuje spôsob, akým ľudia s autizmom vnímajú svet a komunikujú s inými.

Ako TASR informoval Adrián Antoš z občianskeho združenia Spoločnosť na pomoc osobám s autizmom (SPOSA) v Banskej Bystrici, na začiatku pochodu mohli účastníci prispieť zakúpením modrej sviečky v ručne vyrábanom svietniku od členov SPOSA na prevádzku ich ambulantných priestorov na Hornej ulici. Rovnako aj podporiť vytváranie nových služieb zameraných na autistov v Banskobystrickom samosprávnom kraji.

"Počas sviečkového pochodu prejdeme hlavnými ulicami mesta, cez hlavné námestie a okolo Pamätníka SNP. Pochod zakončíme v parku pred mestským úradom. Počas neho sa zastavíme pri jednotlivých osvetlených budovách a budeme diskutovať o zaujímavých aspektoch autizmu," priblížil Antoš.

Ako doplnil, občianske združenie SPOSA sa v poslednom období rozšírilo o odborníkov a dobrovoľníkov zaoberajúcich sa autistickým spektrom a neurodiverzitou. Sú schopní poskytnúť hlbšie porozumenie autizmu a nevyhnutnú podporu. Verejnosť preto pozývajú na podujatie Simulátor autizmu, ktoré sa začalo v utorok a potrvá do piatka (5. 4.) od 9.00 do 17.00 h v obchodnom centre Na Troskách. Prostredníctvom simulátora sa záujemcovia ocitnú vo svete autistov a lepšie ich spoznajú.