Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Regióny

Svit má v rámci medzinárodnej spolupráce nového partnera z Talianska

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Po poľskom meste Knurów a Českej Třebovej ide o tretie partnerské mesto, ktoré bude so Svitom spolupracovať.

Svit 25. februára (TASR) – Podtatranské mesto Svit v pondelok (22.2.) podpísalo zmluvu o partnerskej spolupráci s talianskym mestom San Lorenzo in Campo. Dohodu o spolupráci uzavrel primátor mesta Svit Miroslav Škvarek a primátor talianskeho mesta Davide Dellonti. Podľa samosprávy mesta bude vzájomná spolupráca viesť aj k porozumeniu medzi jednotlivými národmi a štátmi v rámci Európy.

Po poľskom meste Knurów a Českej Třebovej ide o tretie partnerské mesto, ktoré bude so Svitom spolupracovať. "Prostredníctvom realizácie vzťahov medzi občanmi, mládežou, jednotlivými organizáciami a komunitami pôsobiacimi na území mesta predstavuje zmluva príležitosť, ako zlepšiť trvalé vzťahy, mierové spolužitie, vytvára priestor na zdieľanie a výmenu názorov, skúseností a ako jeden z krokov prispieva k idei zjednotenej Európy," uviedla Darina Pěčová z Oddelenia komunikácie a marketingu Mestského úradu vo Svite.

Samotnému podpisu zmluvy predchádzalo stretnutie primátorov oboch miest v talianskom Miláne počas výstavy EXPO 2015, kde sa potenciálni partneri oboznámili so zámerom nadviazania spolupráce a vzájomne si predstavili mestá a krajiny, ktoré reprezentujú. "Po schválení podoby partnerskej zmluvy koncom roka 2015 prijal pozvanie do Svitu Davide Dellonti, primátor talianskeho mesta San Lorenzo in Campo v sprievode Antonelly Marcacciniovej, referentky regionálnej turistickej a kultúrnej spolupráce," informovala Pěčová. Počas návštevy "Baťovho" mesta (20.-22.2.) pri príležitosti podpisu zmluvy sa zahraniční partneri bližšie zoznámili s mestom, jeho históriou, architektúrou, prírodnými krásami. "Zavítali na extraligový basketbalový zápas, ale aj do priestorov Strednej odbornej školy vo Svite. V spoločnosti Chemosvit absolvovali prehliadku výroby fólií a obalových materiálov," doplnila Pěčová.