Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 28. máj 2024Meniny má Viliam
< sekcia Regióny

Svojpomocná výstavba rodinných domov vo Zborove sa blíži do finále

Ilustračná snímka Foto: TASR - Maroš Černý

S legálnou výstavbou začalo šesť rodín vlani v januári. Pomocnú ruku im okrem spomínaných organizácií podala aj obec a Prešovský samosprávny kraj.

Zborov 14. mája (TASR) - Rodiny z marginalizovanej rómskej komunity v obci Zborov v Bardejovskom okrese si za koordinácie Inovačného partnerského centra (IPC) a organizácie Projekt DOM.ov dokázali svojpomocne postaviť nové legálne rodinné domy. Tie sú aktuálne pred kolaudáciou. Ide pritom o jeden z úspešných príbehov a projektov v oblasti sociálnych inovácií, ktoré v pondelok (13. 5.) prezentovali na IPC informačnom dni v historickom Šerédyho kaštieli v Zborove. Marketingová manažérka centra Dominika Príhodová informovala, že hlavnou témou štvrtého ročníka bola práve svojpomocná výstavba domov.

Obyvatelia marginalizovanej komunity v Zborove si za vlastné našetrené peniaze od obce odkúpili stavebné pozemky, vzali úver a zafinancovali všetok stavebný materiál i ďalšie náklady spojené s výstavbou. S legálnou výstavbou začalo šesť rodín vlani v januári. Pomocnú ruku im okrem spomínaných organizácií podala aj obec a Prešovský samosprávny kraj.

Aktivity IPC a Projektu DOM.ov sa pritom neobmedzujú len na okolie Bardejova, koordinujú svojpomocnú výstavbu v Prešovskom kraji aj na Spiši a pri Vranove nad Topľou. "Svojpomocná výstavba domov nie je len o stavaní múrov, ale hlavne o vyriešení obrovského množstva problémov v komunite, ktoré nedovoľujú položiť ani len základný kameň novej stavby. Zvládnutie množstva náročných procesov, ktoré si vyžadujú rozsiahlu koordináciu a angažovanosť rôznych inštitúcií, v kombinácii s usilovnou prácou a zodpovedným prístupom ľudí z komunity prináša skvelé výsledky," skonštatoval riaditeľ IPC Jozef Šimko.