Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Regióny

Svoju účasť v štrajku potvrdili pedagógovia z 58 škôl v TSK

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Podľa údajov rezortu školstva vzdelávanie žiakom i deťom v Trenčianskom kraji poskytuje dovedna 566 škôl.

Trenčín 24. januára (TASR) - Do pondelkového štrajku (25.1.) sa podľa informácií zverejnených dnes k 18.00 h na webovej stránke Iniciatívy slovenských učiteľov (ISU) zapoja v Trenčianskom samosprávnom kraji (TSK) pedagógovia z 58 materských, základných a stredných škôl. Ide tak o približne 10,25 % všetkých škôl v kraji.

Niektorých škôl sa štrajk dotkne čiastočne a vyučovací proces v nich bude prebiehať v štandardnom režime, iné budú vyučovať podľa špeciálneho rozvrhu, viacero vzdelávacích inštitúcií v kraji zostane aj zatvorených.

Svoju účasť v štrajku potvrdili aj učitelia z Gymnázia Vavrinca Benedikta Nedožerského v Prievidzi. Pedagógovia sa podľa učiteľa a iniciátora akcie na tejto škole Bohdana Cagáňa zapojili do štrajku z pozície možnosti zmeniť aspoň tie skutočnosti, ktoré sú vo vyhlásení ISU.

"V školstve chýba taký razantnejší prístup v riešení problémov. Ide nielen o platy, ale celkovo o nastavenie systému školstva na Slovensku. Okrem iného chýba logická prepojenosť základných, stredných a vysokých škôl. Tiež sú podľa nás prijímacie skúšky na stredné školy úplne zbytočné, na rozhodnutie, ktorých žiakov prijať, by úplne stačil monitor. Problémom aj je, že si učebnice na slovenčinu, ktorá je povinným predmetom, musíme kupovať, lebo nie sú k dispozícii zadarmo," vysvetlil pre TASR.

Podľa údajov rezortu školstva vzdelávanie žiakom i deťom v Trenčianskom kraji poskytuje dovedna 566 škôl. Z nich je 282 materských, 195 základných a 39 stredných odborných škôl, 19 gymnázií, 19 špeciálnych základných a materských a 12 špeciálnych stredných škôl.