Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Regióny

Vodohospodári: Došlo k vzostupu vodných hladín v povodí Bodrogu

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Vodohospodári majú aktuálne vyhlásené stupne povodňovej aktivity na 24 prečerpávacích staniciach.

Michalovce 2. januára (TASR) - V dôsledku zrážok došlo k vzostupu vodných hladín v povodí Bodrogu. Hladiny hraničných tokov dvíhajú prítoky z Ukrajiny. Mierny vzostup zaznamenali vodohospodári v povodí Cirochy. Pre TASR to uviedol hovorca Slovenského vodohospodárskeho podniku (SVP) Marián Bocák a spresnil, že pracovníci SVP realizovali manipulácie na nádrži Starina na zlepšenie zásobovacieho objemu.

Vodohospodári majú aktuálne vyhlásené stupne povodňovej aktivity na 24 prečerpávacích staniciach. "Na čerpacích staniciach Stretávka, Veľké Raškovce, Július a ďalších je zabezpečené prečerpávanie vnútorných vôd, čím sa znižuje hladina v kanálovej sieti," uviedol hovorca SVP s tým, že súčasne prebieha monitorovanie hydrologickej situácie a čistenie hrablíc. Druhý stupeň povodňovej aktivity je na rieke Bodrog v Strede nad Bodrogom a na rieke Laborec.

"Vodná stavba Starina je aktuálne naplnená na 87 percent celkového objemu, Veľká Domaša na 83 percent z celkového objemu a Zemplínska šírava na 73 percent objemu," doplnil Bocák.

Vodohospodári sledujú hydrologickú situáciu na riekach východného Slovenska. Vodné stavby Starina, Domaša a Zemplínska šírava, slúžiace na zachytávanie povodňových vĺn a akumuláciu vody, plnia svoju úlohu a sú manipulované tak, aby nedošlo k povodniam.