Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Regióny

VIDEO:Synovci Pavla Pašku zbili v Košiciach mladíka,SaS vyžaduje trest

Zábery bitky z kamery Foto:

Bratia už boli obvinení z ublíženia na zdraví a výtržníctva.

Bratislava 26. novembra (TASR) - Opozičná SaS odsudzuje násilný čin, ku ktorému došlo v nedeľu (22.11.) nadránom v centre Košíc, ale aj akékoľvek násilie bez ohľadu na to, kto sa ho dopustí. Vyhlásil to dnes podpredseda liberálov Ľubomír Galko aj s výzvou adresovanou orgánom polície a prokuratúry, aby incident prešetrili a vinníkov potrestali.

"Žiaden rodič nemôže za svoje deti ani synovcov, o to viac, ak sú už dospelí. Budeme však sledovať, ako bude prípad napredovať," uistil Galko. V Košiciach totiž došlo k potýčke medzi troma bratmi, synovcami bývalého predsedu NR SR Pavla Pašku, a štvoricou Košičanov. Bitku zachytila videokamera. Bratia už boli obvinení z ublíženia na zdraví a výtržníctva. Keďže jeden z nich je dopravný policajt, prípadom sa zaoberá aj inšpekcia ministerstva vnútra.

"Často sa stretávame s tým, že zasahujúci policajti sú obviňovaní, že konali príliš razantne alebo, naopak, laxne. Tu vyslovujem ocenenie policajtom zasahujúcim pri bitke v Košiciach. Okamžite identifikovali, kto na koho útočí, ich zásah bol správny," tvrdí Galko.

Do budúcna by mohlo podľa jeho slov pomôcť, ak by pri zásahoch, kde sa predpokladá použitie donucovacích prostriedkov, museli policajti celé dianie nahrávať na kameru. "Chránilo by to policajtov, ale aj druhú stranu," tvrdí Galko.



Ďalším dôležitým opatrením je podľa jeho slov potreba vyňať policajnú inšpekciu spod politického riadenia ministerstva vnútra a ustanoviť ju ako samostatný kontrolný úrad. "Jeden z bratov bol dopravný policajt, bude sa tým zaoberať aj policajná inšpekcia," podotkol Galko. Ako tretie opatrenie navrhuje posilnenie poriadkových jednotiek vrátane pohotovostných motorizovaných jednotiek v blízkosti problémových miest na úkor dopravných kontrol.

Poslanec SaS Eugen Jurzyca pripomenul, že mimovládne organizácie v stredu (25.11.) vyzvali politické strany, aby sa pripojili k ich desaťbodovej výzve. "A jeden z bodov súvisí práve s takýmito bitkami. Hovorí totiž o povinnosti polície zverejňovať rozhodnutia o odmietnutí trestných oznámení, čo teraz zverejňované nie je. Veríme, že akceptáciou tohto princípu sa zníži výskyt situácií, kedy existujú rovnejší medzi rovnými," dodal Jurzyca.