Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Aktivisti a nezávislí poslanci:Systém parkovania v Košiciach nefunguje

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Aktivisti ohlásili, že vo štvrtok (14.7.) o 18.00 h sa chystajú pred dom primátora Rašiho a vyzvali verejnosť, aby mu doručili svoje odkazy. Nejde o protestnú akciu, ale o vyjadrenie názoru.

Košice 11. júla (TASR) – Občianski aktivisti a nezávislí poslanci mesta Košice Jaroslav Polaček a Marcel Gibóda tvrdia, že nový systém parkovania v Košiciach nefunguje. Reagovali tým na dnešnom brífingu na postup spoločnosti EEI, ktorej mestskí poslanci v polovici júna schválili prenájom viacerých úsekov miestnych komunikácií na dočasné parkovanie motorových vozidiel.

"Parkovanie tak, ako by malo byť, tak ako poznáme dopravné značky z autoškoly, jednoducho nefunguje. Tu nie je o čom rozprávať. Jednoducho nie sú značky, systém nefunguje, spoločnosť EEI nedodala komponenty, ktoré mala dodať," uviedol Polaček. Pred spustením parkovania malo byť podľa jeho slov vybudovaných 730 parkovacích miest, dodaných 122 parkovacích automatov, 45 špeciálnych kamier na sledovanie evidenčných čísel vozidiel a podobne.

Primátorovi mesta Richardovi Rašimu adresovali preto výzvu. "Žiadame ho, aby zastavil amaterizmus, ktorý vládne v tomto meste, a aby nebagatelizoval problémy, ktoré súvisia s touto spoločnosťou a samotnou nájomnou zmluvou. Žiadame ho, aby odstúpil od zmluvy so spoločnosťou EEI a ak na to nemá, tak nech odstúpi z funkcie," skonštatoval Polaček.



Podľa zástupcu starostu Košice – Staré Mesto Rastislava Trnku, ktorý sa tiež zúčastnil dnešného brífingu, mesto môže odstúpiť od zmluvy bez toho, aby mu hrozili sankcie. "Prvým spôsobom je napadnutie zmluvy z dôvodu neplnenia si zmluvných podmienok zo strany EEI. Druhým je pozastavenie všeobecne záväzného nariadenia v mestskom zastupiteľstve a tretí spôsob je vydať pokyn mestskej polícii, aby kontrolovala platobnú disciplínu šoférov na takej úrovni, ako to urobila pred zazmluvnením so spoločnosťou EEI, to znamená, že EEI začnú klesať tržby. Budú musieť platiť nájom, avšak tržby im začnú klesať," uviedol Trnka.

Aktivisti a poslanci uviedli, že majú potvrdené políciou, že dopravné značky neboli osadené v súlade so zákonom. "Z toho nám vyplýva, že tie značky nie sú platné, to znamená, že tá rozšírená zóna ako keby ani neexistovala," povedal Trnka.



Hovorkyňa mesta Linda Šnajdárová potvrdila, že polícia značky skontrolovala. "Sme presvedčení o tom, že zistené nedostatky nemajú taký závažný charakter, aby nemohli byť okamžite odstránené. Navyše dve tretiny zistení policajtov sú spôsobené vandalizmom. Nedošlo k ohrozeniu života ani zdravia účastníkov cestnej premávky, nedostatky nespôsobili žiadny chaos ani nehody,“ reagovala hovorkyňa.

Aktivisti dnes ohlásili, že vo štvrtok (14.7.) o 18.00 h sa chystajú pred dom primátora Rašiho a vyzvali verejnosť, aby mu doručili svoje odkazy. Nejde podľa ich slov o protestnú akciu, ale o vyjadrenie názoru na systém parkovania v meste.

Podľa aktivistov na petíciu, ktorou chcú dosiahnuť zmenu koncepcie parkovania v meste, k dnešnému dňu vyzbierali vyše 13.000 podpisov.

Spoločnosť EEI vo svojom stanovisku odmietla tvrdenia, ktoré odzneli na dnešnom brífingu, ako nepravdivé a zavádzajúce. "Už tri týždne sa každý deň venujeme odstraňovaniu škôd, ktoré spôsobujú na našom majetku a na výsledkoch našej práce zločinecké skupiny vandalov. Škody sa začínajú šplhať na vyše 60.000 eur. V dôsledku týchto zločinov bola významná časť našej práce znehodnotená a mnohé termíny premeškané. Nebudeme sa už preto zaoberať touto trestnou činnosťou a všetky veci v tejto súvislosti postupujeme na právnu kanceláriu, ktorá sa tomu bude venovať," skonštatoval Karol Wolf, ktorý za spoločnosť EEI komunikuje.

Od 1. júla sa zóna plateného parkovania v centre mesta rozšírila o desať mestských lokalít. Na jednu bytovú jednotku je možné zakúpiť tri rezidentské karty, cena prvej na rok je 35 eur, druhej 70 eur a tretej 150 eur. Pre celú zónu platia tarifné pásma so sadzbami od 50 centov do 1,5 eura za hodinu. Čas spoplatnenia návštevníckych miest je počas pracovných dní od 7.30 do 18.00 h a v sobotu od 7.30 do 13.00 h. Celodenné parkovanie majú zabezpečiť záchytné parkoviská.