Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Regióny

Tabačiareň v Holíči premenili na kultúrne centrum

Na snímke zrekonštruovaný objekt bývalej tabačiarne v areáli zámku v Holíči, ktorá bude slúžiť ako multifunkčné kultúrno-osvetové centrum. V Holíči 2. marca 2016. Foto: TASR/Martin Palkovič

Objekt slúžil od 18. storočia až do polovice 20. storočia na sušenie dopestovaného tabaku, dlhé roky potom však chátral.


Holíč 2. marca (TASR) – Mesto Holíč dnes slávnostne odovzdalo do užívania objekt bývalej tabačiarne v areáli Holíčskeho zámku. Historická budova bude slúžiť ako kultúrno-osvetové a kongresové centrum, jej rekonštrukcia sa uskutočnila za finančnej podpory Európskej únie vo výške viac ako 2 milióny eur a štátneho rozpočtu SR vo výške 244.917 eur. Podľa slov primátora Zdenka Čambala ide o jednu z najväčších jednorazových investícií Holíča.

Tabačiareň slúžila od 18. storočia až do polovice 20. storočia na sušenie dopestovaného tabaku, dlhé roky potom však chátrala. Holíč na jej prestavbu podľa primátora získal prostriedky už zhruba pred piatimi rokmi. Pre problémy vo verejnom obstarávaní a nestihnutie termínov však musel peniaze vrátiť. "Bolo treba robiť reparát a znovu sa o prostriedky uchádzať. Na druhý raz sa nám podarilo získať bez problémov aj dodávateľa," povedal pre TASR Čambal. Nové kultúrne a spoločenské centrum podľa neho plnohodnotne nahradí holíčsky dom kultúry. Mesto sa oň už dve desaťročia sporí s cirkvou a rovnako dlhý čas tak doň investuje prostriedky iba na najnevyhnutnejšie udržiavacie práce.

Kapacita hlavnej sály tabačiarne je zhruba 300 ľudí, v objekte vznikli aj ďalšie priestory ako malá sála, reštaurácia či galéria. Jej otvorením urobilo mesto Holíč ďalší krok k postupnej revitalizácii národnej kultúrnej pamiatky Holíčskeho zámku. Ďalšie prostriedky získalo na opravu ochranného vodného valu. Aj napriek tomu, že Holíčsky zámok nie je v stave, v akom by si ho Holíčania už želali mať, konajú sa v jeho areáli viaceré podujatia a je záujem o jeho prehliadku aj zo strany turistov. Zámok do barokovej podoby prestavala cisárska rodina Habsburgovcov, ktorá mala Holíč ako svoje letné sídlo. Manžel cisárovnej Márie Terézie František Lotrinský zriadil v Holíči aj manufaktúru na keramiku, postavil sýpku, vybudoval rybník, v neďalekých Kopčanoch zriadil cisársky žrebčín a chov kačíc. Samotná cisárovná prichádzala do Holíča na opakované dlhšie pobyty. Monumentalita objektu, jeho veľkorysá architektonická koncepcia a historické reálie boli dôvodom na jeho vyhlásenie za národnú kultúrnu pamiatku.