Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Regióny

Tajomstvo dobrého vína odhalí Deň vínnych pivníc

Foto: TASR/Martin Baumann

Každý z účastníkov dostane na cestu vínny pas.

Trnava 1. novembra (TASR) - Deň vínnych pivníc, prostredníctvom ktorého už desiatykrát ožije stáročná vinárska tradícia Trnavy, sa uskutoční v sobotu 3. novembra. Aj v tomto jubilejnom ročníku budú mať návštevníci možnosť nielen degustovať kvalitné vína, ale aj spoznávať podzemné klenoty historického centra Trnavy.

Organizátori podujatia Trnavský spolok priateľov vína Vincech a radnica pozvali v tomto ročníku na prezentáciu štyridsať vinárov z Limbachu, Modry, Ružindola, Zelenča, Veľkého Krtíša, Čajkova, Dolian  a ďalších miest, medzi nimi sú aj Arcibiskupské vínne sklepy z Kroměříža, ktoré doposiaľ nevynechali ani jeden ročník.

Každý z účastníkov dostane na cestu vínny pas. "Naša kapacita je vždy limitovaná počtom 750," informoval predseda Vincechu Eduard Krištofovič. Vínne pivnice pôvodne začínali s tuctom priestorov, vlani sa dostali cez tridsiatku, ale pre ročník 2012 zvolili osvedčený počet 25 historických pivníc. K najkrajším patrí pre svoj takmer pôvodný stav pivnica pod pivárňou Čajka na Halenárskej ulici, najviac ich je sústredených na Kapitulskej ulici. Pôvodne mala byť v trase milovníkov vín zaradená prvýkrát aj pivnica pod arcibiskupským úradom v Trnave, kde plánovali predstaviť vína podobné omšovým. Nečakaným odchodom arcibiskupa Róberta Bezáka však z tejto myšlienky zišlo.

Recept na "cestovanie" po vínnych pivniciach je podľa organizátorov jednoduchý - treba si včas zaobstarať vstupenku, ku ktorej dostane majiteľ taštičku s príležitostným pohárikom. Vo vínnom pase nájde mapku historického centra Trnavy aj s vyznačenými pivnicami. Aj na tomto ročníku počítajú s okolo tisíckou milovníkov vínneho moku, ženy pritom neboli ani v jednom roku výnimkou.

Výroba vína je v Trnave zakorenená, už v roku 1278 sa mešťania uvádzajú v listine grófov z Jura a Pezinka ako vlastníci vysoko produktívnych viníc. Víno z teritória Trnavy dlhú dobu tvorilo jednu z najvýznamnejších komodít v obchodných aktivitách Trnavčanov. V roku 1822 dal trnavský obchodník Anton Valc vyrobiť údajne najväčší súd na svete, do ktorého sa vmestilo 114.000 litrov vína. Dobové pramene uvádzajú, že na ňom naraz tancovali aj štyri páry hodovníkov a stal sa veľkou atrakciou.