Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Regióny

Skoro osemtisíc tanečníkov štvorylky v Košiciach opäť prekonalo rekord

Foto: TASR/František Iván

Košice sa roztancovali spolu s 50 mestami ôsmich štátov Európy. Slovensko malo zastúpenie okrem Košíc aj v Žiline, Banskej Bystrici a Trnave.

25. mája (TASR) – Elektrizujúca atmosféra, ktorú dnes napoludnie v centre Košíc vytvorilo takmer osemtisíc tanečníkov štvorylky zo základných a stredných škôl, predznamenala, že sa tu deje niečo výnimočné.

Presne 7948 účastníkov prekonalo minuloročný rekord, čo potvrdil aj komisár Slovenskej knihy rekordov Marián Angelovič. Mesto sa už po piatykrát pripojilo k medzinárodnému festivalu Europen Quadrille Dance festival.

„Vlani sa tu zišlo 6208 tanečníkov, tento rok je teda opäť rekordným,“ vyhlásil Angelovič. Organizátor podujatia Milan Plačko zase prisľúbil, že o rok tu bude viac ako 9000 ľudí a v kútiku duše dúfa aj v prekonanie magickej hranice 10.000. Košice dnes opäť získali európske prvenstvo v počte tancujúcich na jednom mieste.

Nadšenie účastníkov zapôsobilo aj na oficiálnych hostí. Viceprimátor Košíc Ján Jakubov nápor pozitívnej energie nevydržal a v závere sa pripojil k tancujúcim.

„Pre mesto je to významné podujatie, ktoré má prirodzenú pozornosť médií. Podporuje značku mesta," zhodnotil ešte pred niekoľkými dňami primátor Košíc Richard Raši, ktorý sa však kvôli pracovným povinnostiam mimo mesta nemohol akcie osobne zúčastniť. Podľa neho je toto masové podujatie dôležité pred rokom 2013, kedy sa Košice budú prezentovať ako Európske hlavné mesto kultúry.

Košice sa roztancovali spolu s 50 mestami ôsmich štátov Európy. Slovensko malo zastúpenie okrem Košíc aj v Žiline, Banskej Bystrici a Trnave. Štvorylka sa dnes tancovala aj Českej republike, Macedónsku, Slovinsku, Bosne a Hercegovine a Srbsku.

Na trnavskom hlavnom námestí sa tancovala štvorylka

Spolu 524 mladých ľudí začalo dnes úderom poludnia tancovať na trnavskom hlavnom námestí štvorylku. Mesto sa prvýkrát zapojilo do Európskeho štvorylkového tanečného festivalu (European Quadrille Dance Festival EQDF) na výzvu svojho partnerského mesta Novo Mesto v Slovinsku. Po dnešnej skúsenosti chce osloviť pre budúci rok ďalšie mestá, s ktorými má nadviazané družobné vzťahy.

Na námestí boli zastúpené svojimi študentmi všetky stredné školy a viacero základných poslalo svojich najstarších žiakov. Záujem bol oveľa väčší ako kapacitné možnosti Trojičného námestia, hudba prilákala aj množstvo divákov. Veľa z nich malo v rukách fotoaparáty a kamery a tancujúce spoločenstvo nasnímali zo všetkých strán a uhlov. Najpôsobivejší pohľad na nich bol z vyše štyridsať metrov vysokej mestskej veže a tiež z okien okolo stojacich budov. Tancujúcim študentom v žltých a modrých tričkách, čo sú farby Trnavy, sa pred otváracími fanfárami prihovoril primátor Vladimír Butko.

Potlesk na záver i medzi jednotlivými tancami odmenil úsilie žiakov, ktorí so svojimi pedagógmi venovali nácviku tanca niekoľko hodín. Nácvikom bola poverená tanečná majsterka Helena Balúnová.

Myšlienka spojiť Európu tancom vznikla v slovinskom Maribore v roku 2002, Slovensko sa zapojilo v roku 2008. Princíp EQDF je v tom, aby sa v rovnakom momente tancovali rovnaké tanečné figúry vo všetkých prihlásených mestách. Podujatie je určené pre študentov, hoci v publiku sa ozývali hlasy, že by záujem o štvoryklu mali aj starší tanečníci. "Som nadšená. Mladým ďakujeme za pekný zážitok," povedala diváčka Ľubica.