Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Takto bojujú niektoré slovenské mestá proti mačacím a psím exkrementom

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

Kastráciou túlavých mačiek chce Partizánske zabrániť znečisťovaniu pieskovísk. Aj Vranov nad Topľou sa rozhodol riešiť problém so psími exkrementmi.

Partizánske 4. augusta (TASR) - S odchytom túlavých mačiek s cieľom ich kastrácie začali v týchto dňoch v Partizánskom. Samospráva chce opatrením zamedziť nielen ich nekontrolovateľnému množeniu či roznášaniu chorôb, ale i znečisťovaniu pieskovísk, ktoré pravidelne hygienicky čistí.

"My si z titulu ochrany zvierat nemôžeme dovoliť mačky nejakým spôsobom eliminovať, neexistuje ani nejaký špeciálny útulok tu v okolí, kde by sme mačky mohli umiestniť. Žiaľ, je problém aj s tým, že časť občanov kŕmi tieto mačky, čo vyvoláva efekt, že sa zhromažďujú na jednom mieste," povedal pre TASR primátor Jozef Božik.

Počet mačiek podľa neho narastá do neúmerného čísla, preto sa mesto rozhodlo zopakovať to, čo robilo už pred dvoma rokmi s tým, že pôjde do väčšieho odchytu. "Máme pripravenú veterinárku, ktorá na základe objednávky bude vykonávať kastrácie. To znamená, že nebude hroziť ďalšie rozmnožovanie, ktoré je nekontrolovateľné. Čiže tým budeme stabilizovať počet mačiek a potom budú prirodzeným spôsobom v teritóriu ubúdať," doplnil.

Samospráva ešte nevie, koľko financií na kastráciu vynaloží, v rozpočte má však vyčlenené prostriedky tak, aby mohla službu zrealizovať. Počet túlavých mačiek v meste primátor odhadnúť nevedel.

S odchytom mačiek s cieľom ich kastrácie tak, aby dokázalo regulovať ich počet, začalo mesto v auguste. "Začíname na sídlisku Šípok, budeme pokračovať všade tam, kde je enormne veľký výskyt túlavých mačiek. Zároveň všade tam, kde dôjde ku kastrácii, budeme postupne aj meniť piesok na pieskoviskách," dodal Božik.

Samospráva chce okrem pravidelného hygienického čistenia pieskovísk zabezpečiť v tomto, prípadne v budúcom roku aj ich výmenu tam, kde to bude možné.

Nainštalujú ekologické psie toalety



Vranovská samospráva sa problém so psími exkrementmi rozhodla riešiť inštaláciou tzv. ekologických psích toaliet.

Ako informovala hovorkyňa radnice Eva Fedorňáková, mesto chce aj takýmto spôsobom prispieť okrem iného k ochrane životného prostredia a verejnej zelene. Toalety osadili na ulici Janka Kráľa, Mlynskej ulici za bytovým domom 1334 a na Sídlisku II za bytovým domom 1225.

Táto stanica podľa jej slov ekologicky a efektívne rieši likvidáciu a neutralizáciu psích exkrementov už od počiatku. "Znamená to, že nedochádza ku kontaktu psieho moču a výkalov s okolitým prostredím a jeho následnej kontaminácii," doplnila.