Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Regióny

VIDEO: Takto zdevastovala veterná smršť Národný cintorín v Martine

Na snímke vyvrátený strom a poškodené hroby na Národnom cintoríne po nočnej veternej smršti v Martine v piatok 2. decembra 2016. Foto: TASR - Erika Ďurčová

Vyvrátené stromy poškodili do 60 hrobov. Sú poškodené aj národné kultúrne pamiatky, ako napríklad hrob Svetozára Hurbana Vajanského.

Martin 2. decembra (TASR) – Národný cintorín v Martine zasiahla v noci zo štvrtka (1.12.) na piatok (2.12.) veterná smršť, ktorá vyvrátila niekoľko stromov a tie poškodili od 30 do 60 hrobov. TASR o tom informoval primátor Martina Andrej Hrnčiar.

"Vyčísľujeme škody a zisťujeme ich rozsah. Sú poškodené aj národné kultúrne pamiatky, ako napríklad hrob Svetozára Hurbana Vajanského. Momentálne je Národný cintorín z dôvodu bezpečnosti uzatvorený pre verejnosť," povedal Hrnčiar.



Doplnil, že na pondelok je zvolaná mimoriadna komisia Národného cintorína. "Už budeme vedieť predbežný rozsah škôd a začneme s ich odstraňovaním. Na Národný cintorín nemajú možnosť prístupu mechanizmy, čiže všetko sa bude musieť odstrániť ručne. Takže asi to chvíľu potrvá. Ale urobíme všetko pre to, aby bol Národný cintorín sprístupnený verejnosti v čo najkratšom čase," zdôraznil martinský primátor.



Národný cintorín, na ktorom je pochovaných viac ako 400 národných dejateľov, založili koncom 18. storočia pôvodne ako mestský cintorín. Pretože Martin sa neskôr stal centrom národnej kultúry Slovákov, posledné miesto odpočinku na ňom našli postupne mnohí národovci, a tak získal celonárodný význam. V roku 1967 vyhlásili Národný cintorín za národnú kultúrnu pamiatku.