Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Betlehem pri Rainerke je tento rok podľa P.Petrasa jeden z najkrajších

Na snímke koledníci z Lendaku vystupujú pri snehovom Betleheme postavenom pri Rainerovej chate na Starolesnianskej poľane vo Vysokých Tatrách počas osláv sviatku Zjavenia Pána - Troch kráľov vo Vysokých Tatrách v stredu 6. januára 2016. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Tamojší chatár Peter Petras ho dokončil ešte v závere minulého roka, a to, že sa mu stavba podarila, považuje za malý zázrak.

Vysoké Tatry 6. januára (TASR) – Tradičné trojkráľové stretnutie sa dnes na Rainerovej chate vo Vysokých Tatrách uskutočnilo aj s prezentáciou snehového betlehemu, a to aj napriek nedostatku prírodného snehu na horách. Tamojší chatár Peter Petras ho dokončil ešte v závere minulého roka, a to, že sa mu stavba podarila, považuje za malý zázrak.

Zhŕňať sneh na jednu veľkú kopu začal ešte začiatkom decembra a postupne z nej tvoril betlehem, ktorého kompozícia sa už roky nemení a sochy sú rovnaké. Stavba je široká cez štyri metre s hĺbkou tri metre a vysoká 3,3 metra. Najväčšie problémy počas výstavby chatárovi spôsobovali jednak dosť vysoké teploty počas decembra i dážď. "Kopu, ktorú sme si nazhŕňali, sme museli pozakrývať drevenými panelmi, plachtou, čo nám celý ten korpus ochránilo pred odmäkom. Potom, keď začalo mrznúť, tak som začal robiť interiér betlehemu. Hraničí to priam so zázrakom, že sa to podarilo pri takej snehovej mizérii," zdôraznil Petras.

Nedostatok snehu

Sneh zbieral spolu so synom a ešte jedným kamarátom z okolia chaty. Dodal, že sa pritom neuveriteľne veľa nachodili s lopatami snehu. Aj napriek nedostatku snehu je tohtoročný betlehem oproti tomu vlaňajšiemu podľa Petrasa omnoho kvalitnejší. "Minulý rok sme betlehem začali stavať až 4. januára, pretože nebolo snehu vôbec. Robili sme takú krízovú alternatívu, dali sme dohromady dosky, ktoré sme obsypali snehom a len sochy boli snehové. Tentokrát sa nám podarilo vytvoriť asi aj jeden z najkrajších betlehemov," konštatoval Petras.

Na snímke chatár z Rainerovej chaty Peter Petras upravuje okolie pri snehovom Betleheme postavenom pri Rainerovej chate na Starolesnianskej poľane vo Vysokých Tatrách počas osláv sviatku Zjavenia Pána - Troch kráľov vo Vysokých Tatrách v stredu 6. januára 2016.
Foto: TASR/Oliver Ondráš


Turisti a fotenie

Pri betleheme sa každoročne fotia turisti, ktorí sa už tiež podpísali pod jeho poškodenie. Prospieť by mu však mohli mrazy, ktoré sú momentálne vo Vysokých Tatrách a nápor návštevníkov by tak mal vydržať. "Tento rok sme tu už na začiatku decembra mali snehového Mikuláša, ktorý sa tiež veľmi vydaril. Keď bude dosť snehu, plánujem ešte urobiť nosiča zo snehu, no a na Veľkú Noc potom aj veľkonočné vajce a možno aj ďalšie sochy," priblížil ďalšie plány dlhoročný tatranský chatár, ktorý si už zimu v Tatrách bez výstavby snehového betlehemu ani nevie predstaviť.

Na snímke turisti sa fotografujú pri snehovom Betleheme postavenom pri Rainerovej chate na Starolesnianskej poľane vo Vysokých Tatrách počas osláv sviatku Zjavenia Pána - Troch kráľov vo Vysokých Tatrách v stredu 6. januára 2016.
Foto: TASR/Oliver Ondráš


Trojkráľové stretnutie

Na dnešné trojkráľové stretnutie si Petras už tradične pozval goralskú muziku Daniela Damera a betlehemcov z Lendaku. Tí desiatkam návštevníkov priblížili tradičné zvyky na sviatok Troch kráľov. Toto podujatie je pre mnohých návštevníkov príležitosťou, ako si na nový rok urobiť výlet do Vysokých Tatier, niektorí z nich tu chodia už niekoľko rokov. "Už sa stáva takmer pravidlom, že niet snehu na Vianoce, nielen tu u nás na Poľane, ale celkovo v Tatrách, tak by bolo možno dobré pouvažovať, či by sa nedali mesiace posunúť o jeden mesiac, možno by ani zasnežovať toľko nebolo treba," konštatoval s úsmevom Petras.

Na snímke koledník z Lendaku vystupuje pri snehovom Betleheme postavenom pri Rainerovej chate na Starolesnianskej poľane vo Vysokých Tatrách počas osláv sviatku Zjavenia Pána - Troch kráľov vo Vysokých Tatrách v stredu 6. januára 2016.
Foto: TASR/Oliver Ondráš


Tento tatranský chatár a nosič dostal nápad postaviť pri chate betlehem zo snehu ešte koncom 90. rokov minulého storočia úplnou náhodou, keď odmetal sneh okolo útulne. Nahromadila sa mu veľká kopa, a keď rozmýšľal čo s ňou, napadlo mu postaviť z nej práve betlehem.

Video: Chatár P. Petras: Postaviť Betlehem je pre mňa vrchol zimy
.

Na snímke turisti pri snehovom Betleheme postavenom pri Rainerovej chate na Starolesnianskej poľane vo Vysokých Tatrách počas osláv sviatku Zjavenia Pána - Troch kráľov vo Vysokých Tatrách v stredu 6. januára 2016.
Foto: TASR/Oliver Ondráš


Na snímke turistka sa fotografuje pri snehovom Betleheme postavenom pri Rainerovej chate na Starolesnianskej poľane vo Vysokých Tatrách počas osláv sviatku Zjavenia Pána - Troch kráľov vo Vysokých Tatrách v stredu 6. januára 2016
Foto: TASR/Oliver Ondráš


Na snímke snehový Betlehem pri Rainerovej chate na Starolesnianskej poľane vo Vysokých Tatrách počas osláv sviatku Zjavenia Pána - Troch kráľov vo Vysokých Tatrách v stredu 6. januára 2016.
Foto: TASR/Oliver Ondráš


Na snímke koledníci z Lendaku vystupujú pri snehovom Betleheme postavenom pri Rainerovej chate na Starolesnianskej poľane vo Vysokých Tatrách počas osláv sviatku Zjavenia Pána - Troch kráľov vo Vysokých Tatrách v stredu 6. januára 2016.
Foto: TASR/Oliver Ondráš


Na snímke turisti pri snehovom Betleheme postavenom pri Rainerovej chate na Starolesnianskej poľane vo Vysokých Tatrách počas osláv sviatku Zjavenia Pána - Troch kráľov vo Vysokých Tatrách v stredu 6. januára 2016.
Foto: TASR/Oliver Ondráš