Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

V Tatrách trvá dnes mierne lavínové nebezpečenstvo

Ilustračné foto. Foto: František Iván

Na južných a východných svahoch sa môžu vyskytovať nestabilné vetrom ubité snehové dosky.

Liptovský Hrádok 28. marca (TASR) – Vo vysokohorskom teréne Tatier trvá mierne lavínové nebezpečenstvo, 2. stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice, vo Fatrách malé, 1. stupeň. TASR o tom informoval službukonajúci dispečer Strediska lavínovej prevencie (SLP) Horskej záchrannej služby (HZS) Igor Žiak.

Strmé svahy so sklonom nad 35 stupňov majú iba mierne spevnenú snehovú pokrývku. Jej veľké dodatočné zaťaženie môže najmä v záveterných lokalitách spôsobiť uvoľnenie lavínových zosuvov. „Na južných a východných svahoch sa môžu vyskytovať nestabilné vetrom ubité snehové dosky,“ upozornil Žiak.

Dnes ráno bolo na horách hmlisto, zamračené, v najvyšších polohách Vysokých Tatier doznievalo slabé sneženie. Fúkal vietor silou víchrice rýchlosťou do 100 km/h. Teplota vzduchu sa pri výraznom ochladení pohybovala -8 do +5 stupňov Celzia. V uplynulých hodinách pripadlo od poprašku do 10 cm nového prachového snehu.

Podrobnú predpoveď počasia v sedemdesiatich slovenských mestách a vo svete nájdete

TU.



„Hoci je snehová pokrývka vo všeobecnosti stabilizovaná, predovšetkým v najvyšších polohách Tatier sa môžu nachádzať na tvrdom premrznutom podklade rôzne vetrom sformované nebezpečné útvary,“ vystíhal Žiak s tým, že snehové dosky a náveje sa môžu vyskytovať najmä v žľaboch či pod skalnými stenami.