Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

V Tatrách sa vytvoril druhý stupeň lavínového nebezpečenstva

Vysoké Tatry, ilustračné foto Foto: TASR / Pavol Ďurčo

Lavínové nebezpečenstvo má silne lokálny charakter.

Liptovský Hrádok 12. januára (TASR) - V najvyšších polohách Vysokých, Západných a Nízkych Tatier sa vplyvom sneženia a veľmi silného vetra vytvorilo mierne lavínové nebezpečenstvo, druhý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. V stredných a nižších polohách Tatier, ako aj vo Fatrách trvá naďalej len malé lavínové nebezpečenstvo, prvý stupeň. TASR o tom informoval Igor Žiak zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

Lavínové nebezpečenstvo má silne lokálny charakter. Nový sneh bol a je previevaný na záveterné svahy a žľaby, kde sú vytvorené nestabilné snehové dosky, vankúše a preveje. Uvoľnenie lavín na takýchto strmých miestach je možné hlavne pri veľkom dodatočnom zaťažení. Ojedinele je možný aj spontánny výskyt splazov a menších lavín.

Dnes ráno bolo na horách väčšinou zamračené, na mnohých miestach s hmlou alebo slabými snehovými prehánkami, vo Vysokých Tatrách bolo polooblačno. V noci sa ochladilo, teploty vzduchu sa pohybovali od mínus desať stupňov Celzia po nulu. Na hrebeňoch Tatier a Nízkych Tatier fúkal prudký západný až severozápadný vietor s rýchlosťou desať až 18, v nárazoch 25 až 35 metrov za sekundu. Vo Fatrách fúkal silný západný vietor v nárazoch do 15 metrov za sekundu.

Za posledných 24 hodín pripadlo nad hranicou 1100 metrov nad morom od poprašku do päť centimetrov, v polohách nad 1800 metrov päť až 20 centimetrov. Hranica sneženia sa znižovala z 1600 metrov až na 1000 metrov. Nový suchý sneh nie je v najvyšších polohách dostatočne zviazaný s tvrdým podkladom a je rozložený veľmi nerovnomerne. Miestami ho je nafúkaného 20 až 40 centimetrov a, naopak, na exponovaných miestach je povrch tvorený starým zľadovateným snehom.