Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Polícia poučila tatranských seniorov v boji proti šmejdom

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

V poslednom čase sa preorientovali na ponuku výživových doplnkov, ktoré majú podporovať zdravie a takto chcú starších ľudí pripraviť o peniaze.

Vysoké Tatry 10. októbra (TASR) - Seniori, obyvatelia vekovej kategórie nad 65 rokov, tvoria približne 12 percent slovenskej populácie. Vo Vysokých Tatrách sa toto číslo pohybuje na úrovni cez 22 percent. Aj to je dôvod, prečo sa tamojší mestskí policajti zamerali na ich ochranu a medzigeneračnú spoluprácu. „Tá odštartovala pred dvadsiatimi rokmi susedskými hliadkami a v súčasnosti sa snažíme byť nápomocní v procese legislatívnych zmien v účinnom vytesňovaní tzv. šmejdov. Aj keď tí oficiálne v aktivitách poľavili, nezdráhajú sa skúšať na klientoch nové praktiky,“ upozornil zástupca náčelníka Mestskej polície vo Vysokých Tatrách Jozef Štefaňák.

V poslednom čase sa podľa neho preorientovali na ponuku výživových doplnkov, ktoré majú podporovať zdravie a takto chcú starších ľudí pripraviť o peniaze. Na pomoc a diskusiu si mestskí policajti aj túto jeseň prizvali šéfku občianskeho združenia Fórum pre pomoc starším Ľubicu Gálisovú, ktorá sa tejto problematike venuje dlho a Tatrancov opakovane navštevuje už 12 rokov. „Sme hrdí na to, že môžeme spolupracovať s ľuďmi, ktorých oceňujú doma aj vo svete, ale sme hrdí aj na Tatrancov, ktorí vďaka nej naberajú silu domáhať sa svojich nárokov na dôstojnú starobu,“ prízvukuje Štefaňák.

Počas tohto týždňa spolu navštívia jednotlivé kluby dôchodcov a denné centrá, pričom v prednáškach sa zamerajú na viacero tém. Okrem šmejdov sa budú venovať aj prevencii kriminality, tomu, na čo si majú dávať pozor pri podpise rôznych zmlúv a ako odhaliť podvodníkov. „Pani Gálisová, o ktorej prednášky je zo strany našich dôchodcov veľký záujem, sa bude venovať aj sociálnym témam, dôchodkom a podobne,“ uzavrel Štefaňák s tým, že každoročne tieto prednášky organizujú v októbri, ktorý je Mesiacom úcty k starším.