Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

S príchodom zimy sa znížila aktivita pstruhov v TANAP pred kamerou

Ilustračné foto. Na snímke pstruh dúhový Foto: TASR/Milan Kapusta

Ryby prijímajú stále čoraz menej potravy a pripravujú sa na zimnú hibernáciu. V tomto období sa zhromažďujú v hlbších partiách vôd pri dne s dostatkom kyslíka.

Vysoké Tatry 19. januára (TASR) - S príchodom zimy sa znížila aktivita pstruhov pred kamerou ochranárov, ktorá je umiestnená v jednom z tokov v Tatranskom národnom parku. "Kým v lete ryby intenzívne vyhľadávajú potravu, tak s nástupom chladnejšieho obdobia na jeseň a najmä v zime sa ich metabolizmus postupne spomaľuje," uviedol riaditeľ Správy Tatranského národného parku Pavol Majko.

Z tohto dôvodu prijímajú ryby stále čoraz menej potravy a pripravujú sa na zimnú hibernáciu. V tomto období sa zhromažďujú v hlbších partiách vôd pri dne s dostatkom kyslíka. "Voda v týchto miestach nezamŕza a udržiava si stabilnú teplotu okolo 4 stupňov Celzia. Preto v posledných týždňoch vidíme na záberoch kamery, umiestnenej v relatívne plytkej vode prítoku rieky Belá, iba ojedinele plávať ryby. Našli si už svoje zimovisko, ktoré takmer neopúšťajú a prečkajú v ňom silné mrazy," zdôvodnil Majko.

Nástupom jari, po roztopení ľadu a pri postupnom otepľovaní vody, sa aktivita rýb v TANAP začne zvyšovať. "Práve vtedy budeme môcť opäť naživo pozorovať zaujímavý život rýb pod vodnou hladinou," uzavrel riaditeľ Správy TANAP.