Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 26. máj 2024Meniny má Dušan
< sekcia Regióny

Českého turistu zachraňovali v Tatrách

Ilustračné foto Foto: TASR/Vladimír Benko

Zasahoval aj vrtuľník.

Vysoké Tatry 3. júla (TASR) - Český turista dnes po páde vo Vysokých Tatrách utrpel viaceré poranenia. Z Horskej záchrannej služby (HZS) informovali, že v poobedňajších hodinách požiadali o pomoc turisti pre 60-ročného muža, ktorý pri zostupe z Chaty pod Rysmi v oblastí reťazí pravdepodobne následkom pošmyknutia spadol.

Pre urýchlenie zásahu požiadali záchranári o súčinnosť aj Vrtuľníkovú záchrannú a zdravotnú službu Air-Transport Europe (VZZS ATE), ktorá z heliportu v Starom Smokovci vzala na palubu záchranára HZS. Po prílete na miesto udalosti bol ako prvý v blízkosti postihnutého vysadený záchranár HZS, následne lekár posádky VZZS ATE.

Českého turistu, ktorý utrpel otvorenú zlomeninu dolnej končatiny, zlomeninu hornej končatiny a rebier, následne ošetrili a v sieti pomocou palubného navijaka previezli na Žabie plesá, kde bol preložený na palubu vrtuľníka a transportovaný do popradskej nemocnice.

Už počas záchrannej akcie sa podľa HZS zhoršovalo počasie, preto horský záchranár zostal v oblasti, aby s blížiacou sa búrkou sprevádzal pri zostupe dcéru zraneného muža spolu s jej priateľom.