Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

V najvyšších polohách Tatier trvá malé lavínové nebezpečenstvo

Na snímke v popredí Nízke Tatry, v pozadí Vysoké Tatry a uprostred Liptovská kotlina 5. decembra 2015. Foto: TASR/Branislav Račko

V ostatných slovenských pohoriach lavínové zosuvy nehrozia.

Liptovský Hrádok 6. januára (TASR) - V najvyšších polohách (nad 1900 metrov nad morom) Vysokých a Západných Tatier trvá v najvyšších polohách malé lavínové nebezpečenstvo, prvý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. V ostatných slovenských pohoriach lavínové zosuvy nehrozia. TASR o tom informoval službukonajúci Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby Filip Kyzek.

Po nevýraznom snežení je snehová pokrývka naďalej dobre spevnená a tvrdá, miestami až ľadová. Na jej povrchu sa nachádza len poprašok, prípadne niekoľko centimetrov nového snehu, v úzkych a strmých žľaboch Tatier miestami cez desať centimetrov. Uvoľnenie lavín je vo všeobecnosti málo pravdepodobné. Nebezpečenstvo môžu predstavovať vysokohorské, severne orientované žľaby a svahy, kde sa ešte ojedinele vyskytujú nestabilné vrstvy starého, hranatozrnného snehu.

Dnes ráno bolo na horách prevažne polooblačno, v oblasti Fatier s inverznou oblačnosťou. Teploty vzduchu sa pohybovali od -11 do -4 stupňov Celzia. Fúkal väčšinou len slabý západný vietor, vo vysokých polohách Tatier a Nízkych Tatier mierny, a to do siedmich metrov za sekundu, v nárazoch aj viac.

Za posledných 24 hodín pripadlo od poprašku do dvoch centimetrov nového snehu. Výška snehovej pokrývky je veľmi podpriemerná a nerovnomerná. Najmä na záveterných svahoch v záveroch dolín Vysokých Tatier, úzkych žľaboch a terénnych depresiách sa vo vyšších nadmorských výškach nachádza miestami 20 až 80 centimetrov tvrdého snehu. V nižších a stredných polohách sa väčšinou nachádza len tenká vrstva nového snehu. Súvislejšia snehová pokrývka sa vyskytuje až od výšky 1800 až 1900 metrov nad morom.