Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Regióny

Technické služby mesta Prešov chcú kúpiť tri úžitkové vozidlá

Ilustračné foto Foto: TASR/Štefan Puškáš

Ako informoval predseda predstavenstva a výkonný riaditeľ spoločnosti Milan Toth, nepôjde o rozšírenie vozového parku, ale výmenu starých vozidiel za nové.

Prešov 14. marca (TASR) – Prešovskí mestskí poslanci na dnešnom rokovaní zastupiteľstva schválili zámer spoločnosti Technické služby mesta Prešov, ktorá chce kúpiť tri úžitkové vozidlá v celkovej sume zhruba 363.000 eur. Na poskytovanie pohrebných služieb plánuje kúpiť vozidlo s chladiacim zariadením s obstarávacou sumou 33.000 eur. Ďalšie dve vozidlá budú slúžiť na zber komunálneho odpadu.

Pôjde o dvojnápravové vozidlo so špeciálnou nadstavbou s objemom 16 kubických metrov, ktoré sa predáva za zhruba 150.000 eur, a trojnápravové vozidlo so špeciálnou nadstavbou s obsahom 22 kubických metrov za približne 180.000 eur. Obstarávacia cena vozidiel je stanovená na základe vykonaného prieskumu trhu, sumy sú bez DPH.

Ako informoval predseda predstavenstva a výkonný riaditeľ spoločnosti Milan Toth, nepôjde o rozšírenie vozového parku, ale výmenu starých vozidiel za nové. „Pohrebné vozidlo je už technicky nevyhovujúce, je problém už získať na to súhlas, čo sa týka technickej prehliadky. Takisto zberné vozidlo má už takmer 500.000 najazdených kilometrov, má vysoký vek a na opravy idú vysoké čiastky a je potrebné ho nahradiť,“ uviedol Toth. Tretie vozidlo má firma prenajaté, pričom v auguste sa končí zmluvný vzťah s jeho majiteľom. Spoločnosť chce namiesto nájmu získať do svojho majetku vlastné vozidlo.

Technické služby plánujú túto investíciu financovať z interných zdrojov spoločnosti. Ak by bola vypísaná vhodná výzva, uchádzali by sa aj o eurofondy.

Poslanci po dlhej rozprave odsúhlasili, že spoločnosť bude môcť použiť fond rozvoja vo výške 75.877 eur na zníženie vlastnej straty. Tiež odobrili návrh na zníženie základného imania akciovej spoločnosti o čiastku vyše 300.000 eur z terajšej hodnoty 694.000 eur na hodnotu 393.000 eur. Zelenú dali aj zmene stanov a vyhotovenia úplného znenia zakladateľskej listiny akciovej spoločnosti.

„Čo sa týka zníženia základného imania, problém vznikol už pri založení akciovej spoločnosti. Nepodarilo sa ho za tieto roky vyriešiť tým, že by zo zisku bola strata umorovaná. Ak sa chceme uchádzať ako spoločnosť o eurofondy, môže sa stať, že by sme nevyhoveli kritériám len pre zlé finančné zdravie spoločnosti,“ spresnil riaditeľ Technických služieb, podľa ktorého by spoločnosť mohla byť diskvalifikovaná a nemohla by sa uchádzať o peniaze z eurofondov.