Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Technické služby v Gelnici trápi zastaraná technika

Ilustračné foto Foto: TASR/Jozef Ďurník

Zimnú údržbu pre okolité obce nezabezpečujú. S technikou, ktorú majú k dispozícii, by to totiž nezvládli.


Gelnica 16. januára (TASR) – Zimnú údržbu vykonáva Gelnica prostredníctvom vlastných Technických služieb. Ich problémom však je, že pracujú zväčša so zastaranou technikou. Radnica tvrdí, že to chce zmeniť.

"Na tohtoročnú zimnú údržbu máme v rozpočte Technických služieb, ktoré sú príspevkovou organizáciou mesta Gelnica, na posypový materiál vyčlenených 2000 eur. Ostatné náklady na mzdy, pohonné látky, pohotovosť sú v rozpočte, ale nie sú špeciálne určené na zimnú údržbu," priblížil riaditeľ Technických služieb v Gelnici Valter Gross.

Doposiaľ použili na údržbu komunikácií v meste posypový materiál v hodnote približne 500 eur. Na mzdy, pohonné látky a pohotovosť vyplatili podľa Grossa ďalších približne 2000 eur.

Celkovo majú 26 zamestnancov, z nich približne 20 sú podľa riaditeľa nasadení priamo v teréne. V spolupráci s mestom využívajú na čistenie chodníkov a ciest i nezamestnaných.

Zimnú údržbu pre okolité obce nezabezpečujú. S technikou, ktorú majú k dispozícii, by to totiž nezvládli. "Naša technika je až na jeden automobil zastaraná. Máme dva traktory s radlicami, nákladný automobil na ručné posypávanie v ťažkom teréne, štvorročný posýpač s radlicou a snežnú pásovú frézu. Ostatná technika má 25 - 45 rokov," uviedol Gross.

Radnica chce podľa jeho slov problém so starou technikou riešiť. "Mesto uvažuje o nákupe novej vlečky a v prípade uvoľnenia ďalších finančných prostriedkov zvažuje nákup nákladného auta po generálnej oprave," ozrejmil riaditeľ Technických služieb.

Počas zimnej údržby im situáciu komplikujú i zle zaparkované autá. "Je to problém celého mesta, pretože tie autá nemajú kde parkovať. Momentálne mesto nemá žiadne parkoviská. Je vo výhľade, že sa budú budovať nové parkovacie plochy. Teraz parkujú autá pri ceste. Sme radi, keď vyčistíme jeden smer, lebo druhý smer je úplne zaparkovaný. Na príčine však nie sú nedisciplinovaní vodiči, ale skutočnosť, že nemajú kde parkovať," povedal Gross a dodal, že okrem techniky v takom prípade odstraňujú sneh i ručne.