Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Tekovská hvezdáreň v máji ponúka viacero prednášok a pozorovaní

Ilustračné foto. Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Pozorovanie oblohy sa uskutoční v prípade priaznivých pozorovacích podmienok.


Levice 5. mája (TASR) - Tekovská hvezdáreň (TH) v Leviciach v mesiaci máj zorganizuje šesť prednášok a jedno pozorovanie. TASR o tom informoval riaditeľ TH v Leviciach Jozef Kováč.

Podľa jeho slov sa dnes uskutoční pozorovanie kráterov na Mesiaci a Jupiteri. "Pozorovanie oblohy sa uskutoční v prípade priaznivých pozorovacích podmienok. Okrem toho sa pozorovania v TH konajú každý štvrtok a piatok od zotmenia do 24.00 h," povedal Kováč.

Pracovníci TH v Leviciach pre verejnosť v tomto mesiaci pripravili šesť prednášok. "Vo štvrtok (11.5.) sa uskutoční prednáška na tému Ako pozorujeme Slnko a v piatok (12.5.) na tému Asteroidy. Prednáška s témou Ako pozorujeme Slnko sa opäť zorganizuje vo štvrtok (18.5.) a v piatok (19.5.) to bude prednáška s témou Ako Newton odvodil Keplerove zákony. Počas posledného májového týždňa vo štvrtok (25.5.) sa bude konať prednáška na tému Postavme si slnečné hodiny a v piatok na tému Meteory. Všetky prednášky sa začínajú o 20.00 h," dodal.

Okrem toho sa každý májový utorok so začiatkom o 15.30 h a každý štvrtok so začiatkom o 15.00 h v TH v Leviciach organizujú astronomické krúžky pre začiatočníkov, pre pokročilých sa konajú každý májový štvrtok so začiatkom o 16.30 h.