Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Cesta Petržalské bunkre spája cykloturistiku a poznávanie historie

Archívne foto bunkra v Petržalke Foto: TASR/Štefan Puškáš

Riaditeľka odboru kultúry BSK Zuzana Šajgalíková je spokojná s tým, že prvá etapa tematickej cesty začala v Pečnianskom lese na hranici Slovenska a Rakúska, ktorá krajiny rozdeľovala.

Bratislava 31. októbra (TASR) – Nový turistický produkt zameraný na cyklistiku aj poznávanie s potenciálom predĺžiť čas, ktorí návštevníci hlavného mesta v ňom strávia. Tak hodnotili novú cyklotrasu a súčasne tematickú cestu Petržalské bunkre zástupcovia Bratislavského samosprávneho kraja (BSK), Slovenského cykloklubu a občianskeho združenia Múzeum petržalského opevnenia (MPO). V utorok ju spoločne po oficiálnom prestrihnutím pásky v petržalskom Pečnianskom lese odovzdali do užívania návštevníkom a cykloturistom regiónu.

"Veľmi sa tešíme z toho, že sa nám dnes podarilo spojazdniť a otvoriť tematickú cestu petržalskými bunkrami. Je to v podstate riešenie dva v jednom, nová cyklotrasa označená krásnymi poznávacími tabuľami, ktoré hovoria o histórii spojenej s bunkrami," uviedla pri tejto príležitosti poslankyňa BSK Tatiana Mikušová, ktorá pripomenula, že cyklotrasa prepája medzinárodné cyklotrasy Eurovelo 13 a 6.

Riaditeľka odboru kultúry a cestovného ruchu BSK Zuzana Šajgalíková vyjadrila spokojnosť, že prvá etapa tematickej cesty začala práve v Pečnianskom lese na hranici Slovenska a Rakúska, ktorá obe krajiny v minulosti rozdeľovala. "Táto tematická cesta ich momentálne zaujímavo spája,” zdôraznila Šajgalíková.

Podľa výkonného riaditeľa Krajskej organizácie cestovného ruchu Bratislava Region Tourism Lukáša Dobrockého predstavuje trasa ďalšiu atrakciu, ktorá môže turistov primäť k tomu, aby si svoj pobyt v hlavnom meste predĺžili a zvýšiť ich záujem aj o destináciu Petržalky.

Spropagovanie bunkrov a petržalského opevnenia ako významných pamiatok vojenského a technického charakteru a dôležitej súčasti histórie vyzdvihol zástupca občianskeho združenia MPO Martin Kubala. "Stojí za to ich spoznávať, zistiť, prečo boli budované, prečo naši dedovia robili to, čo robili a aký to malo význam," povedal. Michal Hlatký zo Slovenského cykloklubu pripomenul, že ide o prvú náučnú cykloturistickú trasa v rámci BSK, ktorá priblíži našu históriu spred roku 1989 aj zahraničným turistom prechádzajúcim po európskej trase Eurovelo 13, ktorá kopíruje bývalú železnú oponu.

BSK v spolupráci so Slovenským cykloklubom a MPO v prvej etape úseku Berg – Lafranconi osadili náučné tabule, tri tabule s mapami cyklotrasy a nové cyklosmerovníky po 3,7 kilometra dlhej cyklotrase. Zároveň bol vydaný nový leták s názvom Tematická cesta Petržalskými bunkrami, ktorý prezentuje históriu československého opevnenia spolu s mapou cyklotrasy.