Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Témou Bienále fantázie sú rozprávky, mýty a legendy

Ilustračné foto. Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Organizátori sa rozhodli vrátiť ku koreňom Bienále fantázie a pripomenúť jeho prvotné motto - rozprávky, pieseň, porekadlo, riekanka, hry detí a zvyky ľudu.

Martin 30. januára (TASR) - Turčianska galéria v Martine pripravuje už XXII. ročník medzinárodnej súťaže a prehliadky detskej výtvarnej tvorby Bienále fantázie 2016 s podtitulom Rozprávky, mýty legendy, ktorý prezentuje výtvarné práce detí a mládeže. Uzávierka súťaže je 29. februára. TASR o tom informovala PR manažérka Turčianskej galérie v Martine Patrícia Lipková.

Organizátori sa podľa nej rozhodli vrátiť ku koreňom Bienále fantázie a pripomenúť jeho prvotné motto - rozprávky, pieseň, porekadlo, riekanka, hry detí a zvyky ľudu. "Keďže si uvedomujú, že porekadlá, riekanky, i ľudové zvyky môžu byť pre dnešné deti veľkou neznámou, inovovali podnázov Bienále fantázie do podoby - Rozprávky, mýty, legendy. Takýto podtitul poskytuje veľkorysý priestor pre fantáziu a nekladie žiadne prekážky či obmedzenia v dnešnej postmodernej dobe. Aby však téma prác nebola príliš široká, pozornosť detí chcú upriamiť na jednu z najdôležitejších súčastí rozprávok, a to čísla a ich magický význam," uviedla PR manažérka Turčianskej galérie.

Podotkla, že mágia čísel sa v rozprávkach a príbehoch objavuje v rôznych podobách. "Čísla sú jednoducho všade, niekedy sa objavujú úplne priamočiaro, inokedy sú ukryté v útrobách príbehov. Je len na deťoch, ktoré si vyberú a prenesú do podoby vlastných kresieb, malieb, grafík či trojrozmerných objektov. Môžu zobrazovať scény a postavy z príbehov so zakódovanými odkazmi na čísla, alebo jednoducho nakresliť sedem kozliatok, trojhlavého draka či nádhernú trojružu," doplnila Lipková.

Propozície Bienále fantázie 2016 nájdu záujemcovia na internetovej stránke www.turiecgallery.sk. "Vernisáž ocenených detských prác plánuje Turčianska galéria na 13. mája. Súčasťou vernisáže budú rôzne sprievodné aktivity pre deti a ich rodičov v okolí galérie," uzatvorila PR manažérka Turčianskej galérie.