Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Regióny

Pri tendri na odťahovku v Starom Meste podľa ÚVO porušili zákon

Ilustračná snímka Foto: TASR/ Martin Baumann

Hoci ÚVO konštatuje, že konanie mohlo mať vplyv na výsledok verejného obstarávania, porušenie podľa hovorcu nezakladá správny delikt.

Bratislava 30. júla (TASR) – Pri súťaži na odťahovú službu v bratislavskom Starom Meste bol porušený zákon. Skonštatoval to Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO) po tom, čo tender skontroloval. Víťaz súťaže podľa úradu predložil neúplný doklad o svojej finančnej spôsobilosti a obstarávateľ - Staromestská, a.s., ktorej zriaďovateľom je mestská časť Staré Mesto, jediného uchádzača, firmu Car Towing, o doplnenie dokladu nepožiadala. Toto pochybenie mohlo mať podľa úradu vplyv na výsledok verejného obstarávania, pokutu ale ÚVO obstarávateľovi nedal.

"Kontrolovaný konal v rozpore so zákonom, keď nevyhodnocoval splnenie podmienky účasti v súlade s jej znením stanoveným v oznámení o vyhlásení verejného obstarávania a súťažných podkladoch. Následne konal v rozpore so zákonom, keď uchádzača nepožiadal o doplnenie ním predloženého dokladu," uviedol pre TASR hovorca úradu Ján Mažgút. Doplnil, že uchádzač predložil neúplný doklad, ktorým mal preukázať svoju ekonomickú a finančnú spôsobilosť a postavenie.

Staromestská hovorkyňa Alexandra Obuchová vysvetľuje, že v doložených materiáloch z banky nebolo uvedené, že účet uchádzača nie je predmetom exekúcie. "To bolo k dispozícii dodatočne, vyhotovené v lehote verejného obstarávania. Navyše ide o uchádzača, ktorý absolvoval viacero verejných súťaží so subjektmi z verejnej správy a s väčším počtom verejne známych klientov, z čoho jasne vyplýva, že nečelí problémom s exekúciou," zdôraznila Obuchová.

Hoci ÚVO konštatuje, že konanie mohlo mať vplyv na výsledok verejného obstarávania, porušenie podľa hovorcu nezakladá správny delikt. "Z uvedeného dôvodu ani nie je možné zo strany úradu začať správne konanie," podotkol Mažgút. "Vzhľadom na to, že ÚVO nezrušil súťaž, ani, a na základe kontroly, neuložil sankciu, možno skonštatovať, že prišlo k drobnému administratívnemu pochybeniu," tvrdí hovorkyňa Starého Mesta.

Úrad vyčítal spoločnosti ďalšie chyby

Pri tomto porušení zákona o verejnom obstarávaní ale úrad neskončil, akciovej spoločnosti vyčítal aj ďalšie chyby, hoci už na súťaž podľa neho vplyv nemali. Spoločnosť Staromestská napríklad začala elektronickú aukciu skôr ako predpísané dva pracovné dni od odoslania výzvy na účasť v aukcii. Úradu tiež poslala oznámenie o výsledku súťaže po zákonnej lehote a po lehote obstarávateľ uverejnil aj správu o zákazke.

Tender na odťahovú službu žiadal ÚVO ešte vo februári preskúmať podpredseda hnutia NOVA Gábor Grendel. Ten chce na jeseň kandidovať za starostu Starého Mesta. Vo svojom podnete upozorňoval na nezdôvodnenie súťaže s jedným uchádzačom či vyhlásenie elektronickej aukcie cez víkend. Niektoré pochybenia z jeho podnetu teda ÚVO uznal. "Som presvedčený o tom, že víťaz bol vopred jasný. Po jesenných komunálnych voľbách bude hnutie NOVA presadzovať, aby táto služba prestala slúžiť biznisu," reagoval na výsledky kontroly. Podotkol, že podľa viacerých právnych analýz je nielen výber dodávateľa, ale celý systém odťahovania áut v Bratislave protizákonný.