Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Na Jánošíkových dňoch si pripomenú viacero terchovských výročí

Obec Terchová, archívne foto Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Ako uviedol šéfdramaturg podujatia Peter Cabadaj, výročia budú rezonovať v dôstojných reflexiách nielen v galaprogramoch, ale aj v komornejších programoch.

Terchová 27. júla (TASR) – Na 53. ročníku medzinárodného folklórneho festivalu Jánošíkove dni v Terchovej si organizátori od 30. júla do 2. augusta pripomenú najvýznamnejšie z tridsiatky tohtoročných výročí osobností a udalostí terchovskej histórie.

Ako uviedol šéfdramaturg podujatia Peter Cabadaj, výročia budú rezonovať v dôstojných reflexiách nielen v galaprogramoch, ale aj v komornejších programoch. "Najväčšiu rezonanciu v rámci festivalu bude mať 100. výročie narodenia legendárneho terchovského predníka Vincenta Rybára, 75. výročie narodenia Viliama Meška – svetobežníka, folkloristu, muzikanta, tanečníka, herca. Človeka, ktorý výrazne preslávil Terchovú, ale aj Žilinu na štyroch kontinentoch," pripomenul.

Ďalším je 535. výročie prvej písomnej zmienky o Terchovej a 80. výročie nakrútenia legendárneho filmu Jánošík režiséra Martina Friča v hlavnej úlohe s Paľom Bielikom. "Toto výročie bude mať vlastnú programovú reflexiu v sobotu 1. augusta. A určite na nej zarezonuje myšlienka, že práve tento film a jeho medzinárodný megaúspech priniesol do Terchovej novú kvalitu z pohľadu rozvoja cestovného ruchu a rozvoja kultúry. Práve od roku 1935 – 1936 sa Terchová stáva významným miestom na mape slovenského turizmu a vyhľadávaným miestom, kde chodili a dodnes chodia návštevníci prakticky z celého sveta," uviedol šéfdramaturg Jánošíkových dní.

Pripomenul, že počas štyroch festivalových dní sa na piatich pódiách predstaví vyše 1200 účinkujúcich zo Slovenska, Česka, Poľska a Turecka. "Máme pripravených päť pódií aj viacero technických noviniek. Pevne verím, že diváci v tomto roku ocenia jednak nový vzhľad šapita a takisto aj scénu v amfiteátri Nad bôrami," dodal Cabadaj.