Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Regióny

V Terchovej posvätil Viliam Judák pamätnú tabuľu kardinálovi Korcovi

Na snímke nitriansky diecézny biskup Mons. Viliam Judák posväcuje odhalenú pamätnú tabuľu kardinála Jána Chryzostoma Korca, vpravo terchovský farár Peter Hudák počas Cyrilometodských dní v Kostole sv. Cyrila a Metoda 2. júla 2017 v Terchovej. Foto: TASR/Erika Ďurčová

Nitriansky biskup Chryzostom Korec bol hlavným celebrantom svätej omše na prvom ročníku Cyrilometodských dní v Terchovej v roku 1990.

Terchová 2. júla (TASR) – Pamätnú tabuľu kardinála Jána Chryzostoma Korca, ktorý bol ako nitriansky biskup hlavným celebrantom svätej omše na prvom ročníku Cyrilometodských dní v Terchovej v roku 1990, dnes na budove terchovského kostola sv. Cyrila a Metoda odhalil a posvätil nitriansky diecézny biskup Viliam Judák. V kostole potom celebroval slávnostnú svätú omšu, ktorá otvorila 28. ročník Cyrilometodských dní v Terchovej.

"Kardinál Korec bol prvý, kto po zmene spoločenského systému slávil svätú omšu ku cti svätých Cyrila a Metoda práve v Terchovej. A vždy rád spomínal na týchto ľudí, ktorí sa hlásia k národným a kresťanským hodnotám. Dnes si znova pripomenieme túto osobnosť, jeho dielo, utrpenie, život, ktoré obetoval aj za hodnoty, ktoré sú nám dnes vlastné a ktoré vyznávame," povedal Judák.

Podľa zástupcu starostu Terchovej Mariána Zajaca sa odhalením pamätnej tabule a udelením čestného občianstva in memoriam rozhodli symbolicky poďakovať kardinálovi Korcovi za dielo, ktoré v Terchovej v roku 1990 začal svojím požehnaním. "Prvú omšu celebroval v kostole sv. Cyrila a Metoda a zo schodov požehnával vrch Oravcove, na ktorom už vtedy stál drevený kríž. A požehnal aj všetko, čo sme mali naplánované v roku 1990. A dá sa povedať, že časť z toho sa podarilo za tých 27 rokov urobiť," uviedol Zajac.

Pripomenul, že Terchová bola v roku 1990 prvým miestom na území vtedajšieho Česko-Slovenska, kde sa uskutočnili Cyrilometodské dni, a terchovský rímskokatolícky kostol je najväčším chrámom na Slovensku zasväteným solúnskym bratom, spolupatrónom Európy – svätým Cyrilovi a Metodovi.

Program Cyrilometodských dní je v utorok (4.7.) vyhradený pre gréckokatolícku liturgiu svätého Jána Zlatoústeho. "Na tomto ročníku bude jej súčasťou uctenie si relikvií svätého Klimenta Ochridského. Delegáciu z Ochridu bude viesť biskup a apoštolský exarcha Kiro Stojanov z Macedónska. Prinesú relikvie svätého Klimenta, ktorý bol žiakom svätých Cyrila a Metoda. Liturgiu budú celebrovať biskup Kiro Stojanov a bratislavský eparcha, vladyka Peter Rusnák. Po liturgii uvedieme bibliografiu kardinála Jána Chryzostoma Korca, ktorej autorom je predseda Trnavského samosprávneho kraja Tibor Mikuš," informoval riaditeľ Miestneho kultúrneho strediska (MKS) v Terchovej Rudolf Patrnčiak.

Doplnil, že program vyvrcholí v stredu (5.7.). "V slávnostnej procesii sa vyberieme na vrch Oravcove s dychovkou, terchovskou muzikou a pútnikmi. O 11. hodine tam budeme sláviť cyrilometodskú svätú omšu. Celebrovať ju bude generálny vikár Žilinskej diecézy Marek Hriadel a koncelebrovať biskup Kiro Stojanov," uzavrel riaditeľ MKS v Terchovej.