Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Novým chatárom Téryho chaty sa stal Peter Michalka

Počnúc prvým novembrom tohto roka sa novým nájomcom na Téryho chate v Malej studenej doline vo Vysokých Tatrách stane rodák z Bratislavy, ktorý už niekoľko rokov žije vo Vysokých Tatrách, Peter Michalka. Vysoké Tatry, 23. septembra 2014. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Zmluvu na prenájom chaty získal Michalka na šesť rokov, Miroslav Jílek, ktorý tu pôsobil asi 20 rokov, končí k 31. októbru.

Vysoké Tatry 23. septembra (TASR) - Novým chatárom na Téryho chate vo Vysokých Tatrách bude od 1. novembra Peter Michalka. Predseda Slovenského horolezeckého spolku James Igor Koller pre TASR uviedol, že spomedzi troch kandidátov si dnes v tajnom hlasovaní vybrali práve jeho, na druhom mieste skončil Marko Filipský a za nimi Miki Knižka.

„Víťaz Peter Michalka sa narodil v Bratislave, ale 15 rokov pôsobí vo Vysokých Tatrách, robil aj na Téryho chate ako nosič, ale aj ako zamestnanec chaty, okrem toho pôsobil ako vedúci športového obchodu v Poprade. Je to veľmi zodpovedný, čestný a férový človek, horolezec, všeobecne je známy vo Vysokých Tatrách,“ priblížil Koller. Rozhodovanie bolo podľa neho veľmi tesné, rovnako aj rozdiel, s ktorým Michalka zvíťazil. Pri prvých dvoch kandidátoch prevládalo, že prevádzkovanie Téryho chaty bol ich prioritný zámer, naopak, Miki Knižka má viacero aktivít, ktorým sa venuje.

Foto: turistika
Zmluvu na prenájom chaty získal Michalka na šesť rokov, Miroslav Jílek, ktorý tu pôsobil asi 20 rokov, končí k 31. októbru. „Tie podmienky v nájomnej zmluve stanovujú nájomné, ktoré on ponúkol, na 30.000 eur za rok. Táto ponuka bola podobná ako pri ostatných dvoch kandidátoch. Okrem toho sa však zaviazal, že ešte 5000 eur navyše ročne bude jeho príspevok do rozvoja chaty,“ doplnil Koller.

Pôvodne sa do súťaže o prevádzkovanie najvyššie celoročne otvorenej chaty vo Vysokých Tatrách prihlásilo 23 uchádzačov. Spomedzi nich si v strede minulého týždňa zástupcovia SHS James a Klubu slovenských turistov vybrali spomínaných troch. Térynka, ako ju turisti zvyknú nazývať, leží v nadmorskej výške 2015 metrov a bola postavená ešte koncom 19. storočia podľa projektu spišskosobotského architekta Gedeona Majunkeho. V súčasnosti patrí medzi najnavštevovanejšie vysokohorské chaty.

Pre Petra Michalku je prevádzkovanie Téryho chaty splnený sen

Ako Michalka potvrdil pre TASR, je to pre neho splnený sen a na prácu v horách sa veľmi teší. „Vždy ma lákalo pracovať v oblasti Tatier, a keď sa objavila takáto možnosť, stať sa nájomcom Téryho chaty, tak som reagoval. Bol som prekvapený už len z toho, že som sa dostal do toho užšieho výberu, ten výsledok ma ešte viac prekvapil. Pravdu povediac, nepočítal som s tým, dúfal som v to, ale nevedel som si to ani predstaviť zo začiatku. Je to splnenie môjho sna, detského aj dospelého,“ konštatoval Michalka.

Ako sám tvrdí, je pre neho prirodzené pracovať v Tatrách a Téryho chata je pre neho srdcovou záležitosťou. Je umiestnená v nádhernom prostredí a je výnimočná svojou polohou, keďže je najvyššie položenou celoročne otvorenou chatou vo Vysokých Tatrách. „Ako turista a horolezec som si vždy povzdychol, keď som šiel okolo, že by to bolo krásne tu raz pracovať. A teraz sa mi to splnilo,“ dodal Michalka. Jeho cieľom pri prevádzkovaní chaty je, aby sa tam ľudia cítili dobre a boli spokojní so službami, ktoré dostanú.

Zároveň plánuje urobiť aj určité úpravy, aby tu turisti získali lepší komfort. O prípadnej rekonštrukcii a krokoch pri obnove chaty chce hovoriť aj s jej majiteľmi, ktorými sú Slovenský horolezecký spolok James a Klub slovenských turistov. „Urobíme revízie, uvidíme, čo je v lepšom, čo v horšom stave, podľa toho budeme opravovať a vytvoríme víziu, ako by tá chata mohla vyzerať v budúcnosti. Čo sa tam dá prirobiť, zväčšiť, opraviť a zrekonštruovať,“ priblížil ciele Michalka.

Chata podľa neho ponúka štandard, ktorý bol v poriadku pred niekoľkými rokmi, teraz už ľudia očakávajú viac. „Bolo by potrebné minimálne zlepšiť sociálne zariadenia, hlavne zväčšiť tie dámske a urobiť nejakú sprchu, aby sa ľudia, ktorí sem prídu na dlhšie, mohli dôkladne umyť. Teraz je to také provizórne. To nie sú zložité veci, nevyžaduje si to zásadnú rekonštrukciu, sú to drobnosti. Treba tam napríklad aj pridať ešte jeden kotol, aby sa lepšie využil ohrev teplej vody,“ konkretizoval Michalka, ktorý v Tatrách pôsobí od roku 2001.

Na prácu v horách sa teší, aj napriek tomu, že je omnoho ťažšia ako v meste. Zmluvu na prenájom Téryho chaty získal na šesť rokov, pracovať by tu mal po dohode so súčasným chatárom Miroslavom Jílekom od 3. novembra. „Z prevádzkovania nejaké obavy nemám a na ťažkú prácu som pripravený,“ uzavrel Michalka.
.