Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Regióny

TIS: Tender na starostlivosť o zeleň v Bratislave by sa mal zrušiť

Ilustračná snímka Foto: TASR - Jakub Kotian

Verejné obstarávanie hlavného mesta na komplexnú starostlivosť o zeleň v Bratislave za takmer 14 miliónov eur by sa malo hneď zrušiť. Odporúča to Transparency International Slovensko (TIS).

Bratislava 3. októbra (TASR) – Verejné obstarávanie hlavného mesta na komplexnú starostlivosť o zeleň v Bratislave za takmer 14 miliónov eur bez DPH by sa malo hneď zrušiť. Odporúča to prostredníctvom sociálnej siete mimovládna organizácia Transparency International Slovensko (TIS), ktorá už podala podnet na Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO).

Organizácia upozorňuje, že na prípravu ponúk na štvorročnú údržbu bratislavskej zelene, od zverejnenia v celoštátnom vestníku tendrov, mali firmy len šesť pracovných dní. Podmienky malo hlavné mesto podľa TIS nastaviť tak, že nik na Slovensku ako doterajší dodávatelia nemohol ponuku podať. "Uchádzač totiž musel mať skúsenosť s opaterou zelene v meste s 350.000 obyvateľmi v posledných troch rokoch a obrat za tie tri roky aspoň 3,3 milióna eur," tvrdí organizácia. Tá zároveň upozornila, že bratislavský magistrát dnes vo vestníku verejného obstarávania publikoval opravu vlastného oznámenia. "Z pôvodne avizovaného minulého utorka posunul otváranie obálok na piatok (7.10.) tento týždeň. Je to už druhá oprava textu podmienok súťaže. Prvá k forme preukázania podmienok účasti bola zverejnená jeden deň pred pôvodným dátumom otvárania obálok," informuje TIS, ktorá odporúča tento tender rovno zrušiť.

Viacerí uchádzači to podľa nej mohli vzdať hneď na začiatku pre krátkosť času. "Navyše, ostáva tam zbytočne diskriminačná podmienka, že firmy bez čerstvých skúseností so zákazkami z miest s 350.000 obyvateľmi nemajú šancu," podotýka mimovládna organizácia.

Hlavné mesto chce formou verejnej súťaže obstarať údržbu a revitalizáciu zelene i odstraňovanie havarijných stavov zelene v Bratislave. Na margo tvrdení TIS pre TASR uviedlo, že postupuje podľa platnej legislatívy SR a Európskej únie. "Platí to aj v prípade verejného obstarávania na zabezpečenie starostlivosti o zeleň v Bratislave," skonštatovalo mesto s tým, že tri zo štyroch faktov, ktoré TIS zverejnila, sú nepravdivé. "Nie je pravda, že na prípravu ponuky bolo určených šesť dní. Hlavné mesto určilo lehotu na 16 dní podľa zákona o verejnom obstarávaní. Na základe žiadosti jedného zo záujemcov uvedená lehota bola predĺžená redakčnou opravou publikovanou v príslušných Vestníkoch EÚ a SR na 26 dní," uviedla Katarína Kohútiková z tlačového oddelenia bratislavského magistrátu.

Mesto v tomto postupe zadávania zákazky tiež podľa nej od uchádzačov preukázanie obratu vôbec nepožaduje. Podľa bratislavskej samosprávy nie je ani pravda, že doterajší dodávatelia sú jediní schopní splniť určenú podmienku účasti podľa jej znenia. "Nakoľko verejný obstarávateľ v čase odoslania oznámenia evidoval z vlastnej činnosti a činnosti jeho organizácií minimálne päť subjektov spĺňajúcich uvedenú podmienku iba v Bratislave, pričom zákazka je určená pre trh v rámci EÚ v súlade s legislatívou EÚ," povedala Kohútiková.

Podmienka, aby firma mala skúsenosť s podobnou starostlivosťou v meste nad 350.000 obyvateľov, má podľa jej slov racionálne vysvetlenie a vyplýva z toho, že ide o európske verejné obstarávanie, ktoré je otvorené pre firmy a konzorciá z celej EÚ. Mesto v čase začiatku zadania zákazky disponovalo informáciou, že v rámci kontinentálnej Európy existuje minimálne ďalších 49 sídiel s uvedeným počtom obyvateľov, kde je vytvorený predpoklad pre obdobné špecifiká poskytovania služieb ako v Bratislave.

"Mestu Bratislava ide o kvalitnú a férovú súťaž, ktorá vygeneruje dostatočne odborne spôsobilého a skúseného dodávateľa, prostredníctvom ktorého hlavné mesto dokáže spoľahlivo a v požadovanom rozsahu zabezpečiť zákonné povinnosti hlavného mesta," podotkla Kohútiková s tým, že im záleží na tom, aby Bratislava mala renomovaného partnera, ktorý dokáže reálne plniť všetky špecifické požiadavky mesta.