Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

TIS: Účinkovaním vo videu reštaurácie porušil R. Takáč ústavný zákon

Ilustračné foto. Foto: TASR

R. Takáč je podpredseda Trenčianskeho samosprávneho kraja. Dôvodom má byť to, že vystupoval vo videu jednej z bojnických reštaurácií, tvrdí to Transparency International Slovensko.

Prievidza 30. marca (TASR) - Podpredseda Trenčianskeho samosprávneho kraja a prievidzský mestský poslanec za stranu Smer-SD Richard Takáč porušil zákon o ochrane verejného záujmu pri výkone funkcií verejných funkcionárov. Dôvodom má byť to, že vystupoval vo videu jednej z bojnických reštaurácií, tvrdí to Transparency International Slovensko (TIS).

"Podnet nám zaslal občan, preverili sme ho, pýtali sa na stanovisko pána Takáča a následne sami podali podnet dvom zastupiteľstvám. Podľa TIS pán Takáč porušil ústavný zákon o konflikte záujmov svojím vystupovaním vo videu, ktoré propaguje reštauráciu ako aj holičstvo. Sám to video dokonca zdieľal u seba na facebookovej stránke," povedal pre TASR riaditeľ TIS Gabriel Šípoš.

Na videu jednej z akcií podniku je okrem iného vidieť, ako Takáč vstupuje do priestorov reštaurácie so slovami "nazdar chlapi, servus". Potom ho holič ostrihá a ďalej upravuje. Tiež, že si v kresle pripíja s ďalším mužom. "Podľa môjho názoru to nie je reklama, ja som sa zúčastnil podujatia tak, ako sa zúčastňujem rôznych iných podujatí. Na tomto podujatí bolo normálne vstupné, ja som si ho zaplatil a ja som to vôbec ani takýmto spôsobom nevnímal," reagoval Takáč. Podnet podľa svojich slov vidí ako politický a tendenčný, pravdepodobne od nejakých jeho politických kolegov, ktorým sa nepáči prezentácia jeho názorov na zastupiteľstvách v Trenčíne alebo v Prievidzi.

Ako ďalej ozrejmil podpredseda TSK, v prípade, že by to vnímal ako reklamu, tak by sa akcie ani nezúčastnil. "V rámci predmetnej reštaurácie je podujatí veľké množstvo a oni z nich robia videá a sú na nich rôzni iní politici. Preto sa mi zdá obzvlášť divné, že na mňa v tomto momente sa ide nejakým spôsobom poukazovať," podotkol a odmietol, že by vo videu propagoval reštauráciu alebo niečo tam hovoril, spomínal. "Človek ani poriadne nevnímal, že ten kameraman tam je. Tak ako idete na koncert a robí sa z neho záznam, ktorý je potom zverejnený, toto je niečo obdobné," tvrdí Takáč.

TSK už podnet od TIS dostal, mesto Prievidza zatiaľ nie. Riadne odôvodnenými podnetmi sa budú zaoberať príslušné komisie pri mestskom zastupiteľstve v Prievidzi a krajskom zastupiteľstve v Trenčíne v zákonom stanovených lehotách, potvrdili pre TASR hovorca mesta Prievidza Michal Ďureje a poverená vedúca oddelenia komunikácie a medzinárodných vzťahov Úradu TSK Veronika Rezáková.

V prípade, že komisia v Trenčíne alebo v Prievidzi na zastupiteľstve, ktoré sa prípadnými podnetmi budú zaoberať, rozhodnú o tom, že je to reklama a tým som porušil zákon, samozrejme sa ospravedlním, budem znášať dôsledky, dodal podpredseda TSK.

Ak sa komisie pri jednom alebo oboch zastupiteľstvách uznesú na tom, že Takáč porušil zákon, môžu mu v zmysle zákona uložiť pokutu rovnajúcu sa dvanásťnásobku jeho mesačného platu.