Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Organizovaný spevokol v Tisovci oslavuje 140. výročie založenia

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Pavol Remias

Tamojších spevokol je tak jedným z najstarších v rámci celého Slovenska.

Tisovec 21. septembra (TASR) – Do roku 1877 siaha história Mužského spevokolu Dr. Samuela Daxnera v Tisovci v okrese Rimavská Sobota, ktorý si dnes koncertom pripomína 140. výročie svojho vzniku. Podľa slov Miroslavy Kojnokovej z oddelenia kultúry a športu Mestského úradu (MsÚ) Tisovec je tak jedným z najstarších spevokolov v rámci celého Slovenska.

„Funguje doteraz a kontinuita bola zachovaná počas celej jeho histórie. Od jeho založenia sa v Tisovci nikdy nevyskytlo obdobie, kedy by nefungoval,“ priblížila Kojnoková s tým, že sa zmenil iba jeho názov.

Iniciátorom založenia spevokolu bol publicista, prekladateľ, hudobník, zberateľ ľudových piesní a organizátor kultúrno-spoločenského i politického života S. Daxner, ktorý sa stal i jeho prvým dirigentom. „Tento spevokol fungoval až do roku 1918 napriek zákazom maďarských úradov, ktoré až 26-krát zamietli schváliť jeho stanovy. Fungoval tak nelegálne a členovia spievali tajne,“ načrtla začiatky spevokolu Kojnoková.

Po vzniku ČSR mohol spevokol pracovať legálne a pretransformoval sa po umeleckej stránke na čisto mužský zbor. „Jeho pravidelná činnosť neustala ani po roku 1989. Členovia spevokolu účinkujú pri všetkých dôležitých akciách v meste Tisovec i na spomienkových podujatiach v blízkom okolí,“ dodala Kojnoková.

Dnešná pripomienka založenia spevokolu sa začala o 16.00 h pietnou spomienkou pri hrobe Samuela Daxnera a pokračovala stretnutím v obradnej sieni MsÚ. O 18.00 h sa začína slávnostný koncert spevokolu, v rámci ktorého vystúpia i hostia – starohorský banícky spevokol Haliar a Marta Svobodová.