Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Regióny

Tohtoročný Folklórny festival Východná bude zameraný na svadobné zvyky

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Milan Kapusta

Štyri dni festivalu vyplní množstvo programov v areáli amfiteátra. Na svoje si prídu milovníci originálnych tradícií, multižánrových zoskupení, world music a tiež deti.

Východná 26. júna (TASR) – Nadchádzajúci 64. ročník Folklórneho festivalu Východná, ktorý otvorí svoje brány vo štvrtok 28. júna a potrvá do nedele 1. júla, bude zameraný predovšetkým na svadobné zvyky na Slovensku. Štyri dni festivalu vyplní množstvo programov v areáli amfiteátra. Na svoje si prídu milovníci originálnych tradícií, multižánrových zoskupení, world music a tiež deti.

"Najstarší a najväčší folklórny festival na Slovensku sa tento rok začína vo štvrtok veľkolepou folklórnou šou Zem spieva pod holým nebom," informovala TASR Zuzana Račková z Národného osvetového centra (NOC) v Bratislave. Program podľa nej ctí tradície predkov a tentoraz prekračuje hranice Slovenska, vystúpia v ňom totiž aj zahraniční Slováci.

Na veľkej scéne si budú môcť návštevníci počas festivalu pozrieť programy ako napríklad Turčianska záhradka nepoznaná, prebudená, ospievaná, otvárací ceremoniál O5 S5 vo Východnej, Jána Ambróza z Telgártu 70, Zahraj, pocifruj! či TOP 5 – program zložený z víťazných čísel celoštátnej postupovej súťaže choreografií Tancuj, tancuj, Juraj Kubánka – pocta majstrovi, v ktorom účinkuje SĽUK.

"V ponuke je naozaj bohaté menu, z ktorého si dokáže vybrať hádam každý. Folklórny festival mimo hlavnej scény ponúkne napríklad party na fotografiách aj naživo, fujarovú školu, gajdošskú world music, rómsku kapelu Lomnické čháve, jarmok majstrov remesiel, školy tanca, tanečné zábavy, koncerty world music či etnodokumenty," dodala Račková.

Vstupenky na Folklórny festival Východná sa budú dať kúpiť aj priamo v mieste podujatia. V predpredaji si ich možno zaobstarať aj v sobotu.

"Tak ako po iné roky aj teraz je najvýhodnejšie cestovať na festival vlakom. Rýchliky zo smerov Bratislava a Košice budú zastavovať priamo v Železničnej stanici Východná a od každého je zabezpečená autobusová doprava k amfiteátru. Kyvadlová doprava je zabezpečená aj opačným smerom – od amfiteátra na stanicu," uzavrela Račková.