Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Hubárska jar na hornej Nitre je tu. Hubári priniesli prvé smrčkovce

Na snímke Juraj Richter so synom Jurkom a jeho kamarátom Miškom si prezerajú mladé plodnice smrčkovcov českých. Foto: TASR/Pavol Remias

Medzi prvými ich každoročne chodia zbierať v okolí potoka Chvojnica obyvatelia podhorskej dediny Malinová.

Malinová 12. marca (TASR) – Hubárska jar na hornej Nitre už prichádza, nedočkaví hubári z vychádzok priniesli domov prvé jarné huby, smrčkovce české. Medzi prvými ich každoročne chodia zbierať v okolí potoka Chvojnica obyvatelia podhorskej dediny Malinová.

Dnes sa na prieskum vybral hubár aj Juraj Richter so synom Jurkom a jeho kamarátom Miškom. Išli takmer naisto, pretože smrčkovce rastú každý rok na tých istých miestach. Nesklamali sa. Zo zeme už vykúkajú mladé klobúky húb. Odtrhli však iba niekoľko, aby si ich chlapci mohli dobre pozrieť a pochváliť sa doma prvými tohoročnými úlovkami. Ostatné nechali rásť ďalej, pretože klobúky ešte majú sotva dva-tri centimetre. Počkajú kým podrastú, pretože dokážu narásť aj do výšky 12 – 15 centimetrov. A keď sa k nim pridajú aj hlivy, ktorých mladé trsy mu začali rásť na popílených klátikoch dreva, potom bude vynikajúca jarná hubová polievka.



„Smrčkovce v tomto roku narástli takmer o tri týždne skôr ako v iných rokoch. Zvyčajne ich totiž chodím zbierať až koncom marca alebo začiatkom apríla,“ konštatoval amatérsky mykológ z Malinovej Jozef Vaš. „Mierne počasie však po celú túto zimu hubám prialo. Od Vianoc doteraz prakticky s malými prestávkami rástli jedlé plamienky zimné a tiež hlivy ustricovité. Začali už rásť aj plodnice ohnivca šarlátového. Sú to síce nejedlé huby, ale potešia svojou krásou, najmä neprehliadnuteľným výrazným šarlátovo červeným sfarbením,“ zhodnotil začiatok hubárskej sezóny.

Podľa Vaša vlahy je v súčasnosti dosť, hubári sa teda môžu v tomto roku tešiť na bohatšiu úrodu jarných húb. Očakáva, že už čoskoro sa objavia aj smrčky obyčajné alebo vysoké, ktoré sú omnoho mäsitejšie ako smrčkovce. A potom to už budú voňavé čírovnice májové a po nich už aj prvé hríbovité huby.

Na snímke nejedlá huba, ohnivec šarlátový
Foto: TASR/Pavol Remias


Na snímke trs mladých hlív ústricovitých
Foto: TASR/AP